25.4 C
Zvornik
21. септембра 2023.

Dodik: Do nove godine moguć referendum o statusu Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da bi do nove godine Srpska mogla organizovati referendum o svom statusu i kako dalje.

„Borićemo se na svoj, politički način, sve dok se ne donese zakon o Ustanovm sudu BiH čime bismo toj instituciji vratili autoritet“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare na Kozari.

On je naglasio da ne želi sukob i da ulogu NATO-a vidi da obezbijede mir i, eventualno, izađu na međuentitetsku liniju razgraničenja u slučaju politički uzavrele situacije.

„Republika Srpska nema namjeru da odustane od odbrane svoje pozicije“, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, jučerašnje odluke Kristijana Šmita vode ka tome da se njega, nakon što potpiše zakone koje je donijela Narodna skupština, tretira i procesuira.

Dodik je najavio da će uskoro biti donesene odluke u Srpskoj o zabrani djelovanja Sipe, Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Srpske jer nemaju ustavni osnov, da se neće trpjeti protektorat i kolonijaloizam, ističući da je Ustavni sud BiH promijenio politički sistem i da je očigledno ponašanje koje vodi ka majorizaciji, isto kao i za Srbe na Kosovu i Metohiji.

„Nemamo kome da se žalimo… Ustavni sud je inkvizicijski sud i sud međunarodne zajednice, a ne BiH. Generatori problema su u Sarajevu, Americi, Velikoj Britaniji i nemoćnoj EU. NJima je Republika Srpska dobra samo kad je slaba“, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpsk je naglasio da ono što je juče uradio Kristijan Šmit nije ništa drugo nego dio osmišljenog plana da se disciplinuje Republika Srpska, da se njen predsjednik napravi monstrumom, nerazumonom osobom, čovjekom sa kojim se ne može razgovarati, a sve to podržava EU u liku Johanesa Satlera.

„Ne može da bude suverenitet ako ste protektorat i ako ste kolonija. Kolonija se definiše kao zemlja u kojoj upravljaju stranci. Treba li većeg dokaza da smo kolonija od onog juče i ovoga što nam se dešava u Ustavnom sudu?“, upitao je Dodik.

Predsjednik Srpske je upitao i kako je moguće da dio političara iz Sarajeva prihvata da je Šmit neko ko ima prava samo iz mržnje prema Republici Srpskoj i srpskom narodu.

„Povodom ovih odluka Republika Srpska će nastaviti svojim putem da djeluje ustavno, a ja ću kao predsjednik potpisati ukaze o zakonima koje je donijela Narodna skupština u vezi sa neobjavaljivnjem odluka visokog predstavnika, kao i odluke o Ustavnom sudu sve dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu“, rekao je Dodik.

On je ukazao da Srpske nije rekla da nema Ustavnog suda BiH, već da ovu „opštepoznatu nakaradu želi da prekine, time što će vratiti autoritet Ustavnom sudu donošenjem zakona o tom sudu“.

Dodik je rekao da je Šmit dio podvale srpskom narodu koja treba dovesti do toga da izgube identitet i države, kao i podlog i sinhronizovanog napada na Srpsku i Srbiju s ciljem da se sruše vlasti i da se personalizuje krivica u predsjednicima Miloradu Dodiku u Aleksandru Vučiću, čime bi se oslabila narodna volja za borbu za državama.

„Ne želim da Vučića dovedem u poziciju da mu bude teret bilo šta što mi ovdje radimo“, dodao je Dodik.

On je ponovio da su mimo Ustava BiH osnovani i Sud i Tužilaštvo i poreski sistem i bezbjednosne agencije BiH, a da se sada ide i dalje i napadaju se još dvije stvari – imovina i način i sistem odlučivanja.

„A nas koji branimo Dejtonski mirovni sporazum, pokušavaju napraviti rušiteljima“, dodao je Dodik.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
957PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se