20.4 C
Zvornik
28. април 2024.

U Zvorniku svečano otvoren Međunarodni festival humora i satire „Kriva Drina“

Obraćanjem zvaničnika i monodramom „Svetozar treći“ u Zvorniku je sinoć otvoren 6. Međunarodni festival himora i satire „Kriva Drina“.

Festival je zvanično otvorio Bojan Ivanović, gradonačelnik Zvornika koji je poručio da je „Kriva Drina“ veoma značajna kulturna manifestacija.

„Zahvalni smo organizatorima koji su omogućili svim našim sugrađanima i gostima da uživaju u humoru, satiri, izložbi karikatura, večeri aforizama. Ova je manifestacija je zasigurno podigla kvalitet kulturnih dešavanja u našem gradu. Grad je uvijek podržavao i dalje nastaviti da podržava događaje iz oblasti kulture,“ rekao je Ivanović.

Organizatori, Narodna biblioteka iz Zvornika i Udruženje građana „Kriva Drina“, uz pokroviteljstvo Gradske uprave Zvornik te podršku kompanije „Alumina“, pripremili su ove godine veoma bogat program, možda i najraznovrsniji do sada.

„ Svake godine podižemo standarde, a to smo mi u Narodnoj biblioteci i Gradskoj upravi, koja je pokrovitelj ove manifestacije, odlučili ranije i to nam je cilj. Podižemo kvalitet kako bimo postali prepoznatljiva manifestacija što je već sada vidljivo, jer smo postali regionalni festival. Sve je više ljudi koji u aprilu ili maju traže informacije o festivalu interesujući se da li bi i oni mogli biti učesnici. To je odlična priča, odlična promocija za Zvornik, regiju Birač, Podrinje, ali i Republiku Srpsku. Sam festival je jedinstven jer nijedan drugi u BiH ne traje tri dana, već samo jedan dan i tada se okupljaju samo aforističari. Mi program koncipiramo tako da imamo „za svakog ponešto“, od književnika, sadržaja za djecu, izložbi karikatura, monodrama. To je ono što nas izdvaja od svih drugih festivala,“istakla je Nega Stjepanović, direktorica Narodne biblioteke iz Zvornika.

Ona je dodala da je festival prepoznatljiv i po činjenici da pobjednika odlučuju publika i sami učesnici, aforističari. – „Zlatnu vijugu“ dobija onaj ko dobije naklonost publike i samih učesnika. Zato mi za ovih pet godina nikada nismo imali primjedbu učesnika na rezultate festivala – navela je Stjepanovićeva.

Ona je istakla da dugo veče festivala, 15. juna, u gostima imaju profesora Jugoslava Vlahovića, koji će se predstaviti izložbom karikatura pod nazivom „Flower power”.

„Radi se o jedinstvenoj ličnosti, svjetski poznatom karikaturisti, koji je imao više od 80 samostalnih izložbi. Pored njega, drugo veče ćemo održati promociju knjige Bojana Ljubenovića, jednog od najčitanijih srpskih pisaca trenutno, ali i aforističara, pisca za djecu, te u petak završno veče, kada će nastupiti aforističari iz bukvalno cijelog regiona, od Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Republike Srpske, odnosno BiH što ovu manifestaciju svrstava u sam vrh kulturnih događaja u Republici Srpskoj, ali i šire,“ rekla je Stjepanovićeva, koja je pohvalila GU Zvornik, pokrovitelja festivala, te kompaniju „Alumina“, koja je pokazala da je društveno odgovorna kompanija i finansijski podržala ovu manifestaciju.

Višestruko nagrađivanu monodramu „Svetozar treći“ izveo je glumac Ivan Perković. On je istakao da je ovo bilo 187 izvođenje monodrame, a prvi put u Zvorniku.

„Velika mi je čast da igram u Zvorniku, na Festivalu „Kriva Drina“. Zahvalan sam publici na reakciji nakon predstave čija je tema kako sačuvati dušu u ovom brzom vremenu. Iako je Ljiljana Bralović to fino „zamotala“ u komediju, predstava pruža ozbiljne poruke za ovo vrijeme,“rekao je Perković.

Program je vodio urednik na Radio – televiziji Srbije, glumac i novinar Dejan Grujić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se