25.9 C
Zvornik
28. април 2024.

Otkriven razlog „Vagnerove“ pobune

„Vagner“ je jedina vojna formacija koja je odbila da potpiše ugovor sa ruskim Ministarstvom odbrane neposredno prije nego što je pokrenula pobunu prošle nedjelje.

Ovo je izjavio poslanik Andrej Kartapolov šef komiteta Državne dume za odbranu.

„Svi osim ‘Vagnera’ su se povinovali. Osim ovog gospodina koji je odbio“, rekao je poslanik, izbjegavajući da šefa te privatne vojne grupe Jevgenija Prigožina nazove imenom, prenosi rt.rs.

Nakon što je šef „Vagnera“ odbio da parafira rečeno mu je da njegova jedinica neće učestvovati u Specijalnoj vojnoj operaciji, dodao je Kartapolov.

„To je praktično značilo da više neće biti novca, finansijskih i materijalnih sredstava. A za gospodina Prigožina, novac je važan faktor, možda i odlučujući“, rekao je poslanik.

Osim činjenice da će mu finansije biti ukinute, do pobune je šefa „Vagnera“ dovelo i preveliko uzbuđenje, ali i „pretjerane i glupe ambicije“, ocijenio je Kartapolov.

„I sve se zajedno izrodilo u izdaju i prevaru svojih saboraca“, zaključio je on.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je izjavio da je Rusija u potpunosti finansirala „Vagner“ i da su od maja 2022. do maja ove godine vlasti privatnoj vojnoj kompaniji platile više od 86 milijardi rubalja, što iznosi oko jednu milijardu evra.

Istovremeno, vlasnik kompanije „Konkord“ je preko vojne trgovine za godinu dana dobio od države 80 milijardi rubalja za snabdijevanje vojske hranom, precizirao je ruski lider.

Oružana pobuna „Vagnera“ zaustavljena je zahvaljujući pregovorima koje je, u dogovoru sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, u subotu vodio bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko.

Na kraju je Prigožin pristao da ode u Bjelorusiju, dok je nekim od boraca koji nisu učestvovali u pobuni ponuđeno da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane, a ostalim „vagnerovcima“ obećano je da neće biti krivično gonjeni.

Neposredno prije početka pobune, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je više od 20 ruskih dobrovoljačkih organizacija uključenih u sukob sa Ukrajinom potpisalo ugovore.

Prigožin je odbio da slijedi njihov primjer, tvrdeći da je njegova grupa „visoko efikasan entitet“ koji je „organski integrisan u cjelokupni sistem“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se