-4.6 C
Zvornik
09. децембра 2023.

Dodik: Ustavni sud BiH ne može mijenjati ustavni poredak

Ustavni sud BiH ne može mijenjati ustavni poredak, poručio je na posebnoj sjednici Narodne skupštine predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Јa ću biti taj koji će opet predložiti da se zabrani djelovanje SIPA Tužilaštva i Suda BiH u Republici Srpskoj, dok se te institucije ne vrate u ustavne okvire – rekao je Dodik na posebnoj sjednici gdje se raspravlja o Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj.

Istakao je da se Srpska se u kontinuitetu bori da očuva svoju ustavnu poziciju.

– Ustavni sud BiH krši Ustav masovno. Potpuno se delegitmisao i doveo se do apsurda – jasan je Dodik.

Naglasio je da Ustavni sud promoviše centralističku bošnjačku politiku uz podršku stranaca.

– Suština Dejtonskog sprazuma je decentralizacija – podvuao je Dodik.

Dodik je rekao je da Ustavni sud u kontinuitetu krši Ustav.

– I ova odluka koju su donijeli prije nekoliko dana je takođe neustavna – izjavio je Dodik.

Dodik je istakao da narod nema povjerenja u Ustavni sud BiH jer tamo sjedi dvoje istaknutih članova SDA i troje stranaca koji nemaju dobre namjere prema Srbima i Republici Srpskoj.

– Znam da i ovdje u Narodnoj skupštini ima različitih mišljenja. Ova Republika je dovedena pred zid i može sada samo da ide naprijed. To znači odbacivanje intervencionizma. Pokušaćemo sjesti sa sadašnjim partnerima na nivou BiH koji žele da ovo stavimo na dnevni red – pojasnio je Dodik.

On je rekao da je najveću grešku u pogledu Ustavnog suda BiH napravila je Narodna skupština izborom sudije u taj sud Miodraga Simovića koji je, prema Dodikovim riječima, učestvovao u odlukama koje su bile na šetu Republike Srpske.

Govoreći o imovini, on je ponovio da je to riješeno pitanje, te da je imovina već uknjižena na Republiku Srpsku.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor nakon zahtjeva iz Republike Srpske da do petka, 23. juna do podne povuče spornu odluku o brisanju člana 39 Pravilnika tog suda, kojim je predviđeno odgađanje sjednice ako ne prisustvuje najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Srpske.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se