20.4 C
Zvornik
28. април 2024.

Bojan Rajević i Ljupka Cvetanova pobjednici na festivalu „Kriva Drina“

Bojan Rajević sa Cetinja dobitnik je „Zlatne vijuge“ na Festivalu humora i satire „Kriva Drina“ u Zvorniku po izboru učesnika, dok je Ljupka Cvetanova iz Sjeverne Makedonije osvojila ovu nagradu po izboru publike.

Na festivalu, koji je večeras završen, učestvovalo je 10 aforističara iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH.

Cvetanova je zahvalila publici na nagradi, ističući da joj je ovo jedno od najznačajnijih priznanja koje je do sada dobila.

Srn2023 6 16 2222683 1

Učesnik festivala Ninus Nestorović iz Novog Sada rekao je novinarima da je zvornički festival humora i satire izuzetan i neobičan, za sada neviđen na prostoru Balkana.

„Festival ima stalnu publiku, a pošto se uglavnom održava na ljetnoj pozornici ima i slučajnu publiku koja šetajući dođe, prisustvuje festivalu i upozna se sa aforizmom kao književnim izrazom“, naveo je Nestorović i izrazio žaljenje što je kiša večeras onemogućila da festival bude održan na otrvorenom.

Selektor Festivala Stanislav Tomić pojasnio je da se na festivalu dodjeljuje nagrada „Zlatna vijuga“ u dvije kategorije – jedna po izboru učesnika aforističara, a druga po izboru publike.

Direktor Narodne biblioteke i muzejske zbirke Zvornik Nega Stjepanović ocijenila je da je festival sjajno pripremljen i da je tokom tri dana imao program za sve uzraste zvorničke publike.

Ona je naglasila da je ovo već šesti po redu festival čiji se standard iz godine u godinu podiže, što je svakako cilj i organizatora Narodne biblioteke i Udruženja građana „Kriva Drina“, kao i pokrovitelja Festivala Gradske uprave.

„Festival humora i satire postao je prepoznatljiva manifestacija, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u BiH i regionu. Sve je više ljudi koji su zainteresovani da učestvuju na ovoj manifestaciji“, rekla je Stjepanovićeva.

Srn2023 6 16 2222921 0

Ističući da je festival jedinstven i po sadržaju i po trajanju, ona je rekla da organizator pokušava da program koncipira tako da za svakoga ima ponešto – od izložbi, književnih večeri, sadržaja za djecu, izložbi karikatura, monodrama, humorističkih serija.

„Postavili smo sebi, kao organizatori, visoke kriterijume koje programski i sa odgovarajućim učesnicima moramo na skali vrijednosti držati tako da svaki naredni festival bude bolji od prethodnog“, navela je Stjepanovićeva.

Festival je otvoren 14. juna monodramom „Svetozar treći“, narednog dana otvorena je izložbe karikatura Jugoslava Vlahovića, te održana promocija knjige „Šlajfna bez karaktera“ autora Bojana LJubenovića u izdanju Narone biblioteke i muzejske zbirke Zvornik.

Voditelj cjelokupnog programa Festivala bio je Dejan Grujić, glumac i novinar iz Banjaluke.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se