22 C
Zvornik
20. мај 2024.

SAD: Kurti se oglušio o naše pozive, nemamo interes da lobiramo za priznavanje nezavisnosti

Otkazivanje učešća na velikim vojnim manervima NATO-a prva je posljedica koju će vlada Aljbina Kurtija osjetiti zbog akcija na sjeveru KiM, rekao je u Prištini američki ambasador Džefri Hovenijer.

Kako nezvanično saznaje RTS, SAD su zabranile sastanke i posjete prištinskih zvaničnika Americi. Takođe, SAD obustavljaju svaku vrstu pomoći Amerike za nova priznanja i članstvu Prištine u međunarodnim organizacijama.

”Za Kosovo su ove vježbe završene”, rekao je američki diplomata Džefri Hovenijer, navodeći da se vlada u Prištini oglušila na američke pozive da deeskalira situaciju u opštinama na sjeveru KiM.

Hovenijer je, takođe, naveo da je Vašington uputio snažnu poruku Kurtijevoj vladi odmah nakon početka akcije na sjeveru, upozoravajući da će takav potez imati negativan efekat na reputaciju Prištine i unazaditi dijalog sa Beogradom.

”Analiziramo kakvi će biti naši naredni potezi”, rekao je američki ambasador, navodeći da je od Kurtijeve vlade zatraženo da povuče specijalce sa sjevera KiM, kao i da ”ne insistira da gradonačelnici obavljaju posao iz opštinskih zgrada”.

”Ne razumijemo zašto se alternativne lokacije ne mogu koristiti za obavljanje funkcija”, rekao je Hovenijer, navodeći i da Vašington smatra da ”nasilni upad i prisustvo kosovske policije u zgrade predstavlja provokaciju”.

„SAD nema mnogo interesa da se zalaže kod zemalja koje nisu priznale nezavisnost“

Hovenijer je, istovremeno, upozorio i na dodatne posljedice koje proizvodi ovakav pristup kosovskih vlasti.

”Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nema mnogo interesa da se zalaže kod zemalja koje nisu priznale nezavisnost ili da aktivno radi na kosovskim evroatlantskim integracijama”, zaključio je američki ambasador.

Američki ambasador je naveo i da u sukobima na sjeveru KiM nije bilo povrijeđenih američkih vojnika, ali da Vašington ima isti odnos prema svim pripadnicima NATO-a.

Odgovarajući na pitanje da će zbog povređivanja pripadnika NATO-a biti pokrenuta istraga, Hovenijer je rekao da su vojnici bili na severu i pokušavali da očuvaju mir „zbog odluka koje je doneo Kurti da na silu preuzme kontrolu nad tri opštinske zgrade“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se