25.9 C
Zvornik
29. април 2024.

Održana 19. redovna sjednica Skupštine grada

Na današnjoj sjednici gradske Skupštine usvojeni su izvještaji o izvršenju budžeta Grada Zvornika za period 1. januar – 31. decembar 2022 godine, te o izvršenju gradskog budžeta budžeta za period 1. januar – 31. mart 2023. godine.

U prošloj godini ukupna budžetska sredstva, transferi, primici i prilivi izvršeni su sa 37.219.111 KM. Poreski prihodi ostvareni su u iznosu od 24.775.456 KM, neporeski prihodi su iznosili 2.966.825 KM, a ostalo su grantovi, transferi, primici i neiskorištena sredstva po osnovu kredita i obveznica iz prethodne godine.

Za prva tri mjeseca tekuće godine izvršenje iznosi 6.053.558 KM. U strukturi ukupnih budžetskih sredstava grada Zvornik poreski prihodi ostvareni su u visini 4.979.720 KM, neporeski prihodi 537.778 KM, a ostalo su transferi, primici i grantovi.

Jednoglasno je usvojen Izvještaj o stanju sudskih i drugih predmeta u kojima se kao jedna od strana pojavljuje Grad Zvornik za 2022. godinu. Zamjenik pravobranioca Republike Srpske, sjedište u Bijeljini, Milan Radujko u obraćanju lokalnom parlamentu istakao je, između ostalog da se od Gradske uprave Zvornik ne potražuje nikakav iznos u postupku prinudnog izvršenja, te da u Republici Srpskoj ne postoji nijedna lokalna zajednica sa takvim izvještajem.

4 2

Usvojena je i Odluka o dodjeli gradskih nagrada i priznanja i to Povelje Zori Vidović, aktuelnom ministru finansija Republike Srpske za djela od opšteg značaja za grad Zvornik, Zlatne medalje „Stanko Nikolić“ primarijusu doktoru Zoranu Komljenoviću, načelniku odjeljenja hirurgije u Bolnici Zvornik za doprinos u oblasti zdravstva, Srebrne medalje „Stanko Nikolić“ Češkoj razvojnoj agenciji za doprinos infrastrukturnom razvoju grada i Dragi Vukoviću za doprinos poboljšanju uslova obrazovanja u Zvorniku, Bronzane medalje „Stanko Nikolić“ višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi Stanku Kostiću i Tihomiru Koloviću, te Nurifu Čiviću za doprinos razvoja humanitarnih organizacija i Zahvalnica Jovanki Zekić za doprinos u oblasti zdravstva i Stanislavu Tomiću za društveno koristan rad.

Odbornici su jednoglasno donijeli i Odluku o prihvatanju kreditnog zaduženja kod Evropske investicione banke u okviru Projekta vodovoda i kanalizacije u Republici Srpskoj II, u iznosu od 8.801.235 KM za finansiranje projekta „Izgradnja vodovoda Pilica-Lokanj, faza 2“. U okviru do sada realizovane faze 1 omogućen je priključak za 300 korisnika u vrijednosti od 4.551.658 KM. Ukupna vrijednost faze 2 iznosi 13.465.889 KM, a pored kreditnih sredstava projekat se finansira i iz gradskog budžeta sa 1.730.690 KM i granta u iznosu od 2.933.745 KM.

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović istakao je da će u okviru faze 2 ovog projekta biti omogućeno priključenje još 740 domaćinstava na gradsku vodovodnu mrežu, te izrazio očekivanje da već na jesen počnu i radovi.

„Grad Zvornik je poslednjih godina ulagao značajna sredstva u vodovodnu mrežu i smatramo da gdje god postoji mogućnost, stanovništvu treba omogućiti priključak na gradsku vodovodnu mrežu.“

Rad gradonačelnika i Gradske uprave tokom 2022. godine bio je usmjeren na realizaciju razvojnih projekata uz efikasno izvršavanje redovnih poslova u okviru izvornih i dodjeljenih nadležnosti sa konačnim ciljem unapređenja kvaliteta usluga za građane i privredu i poboljšanja opštih uslova za život i rad na području grada Zvornika. Gradska uprava je redovno izvršavala svoje obaveze prema svim budžetskim korisnicima i tako stvorila uslove za njihov nesmetan rad. Gradska uprava je imala izuzetno dobru saradnju i veoma značajnu podršku nadležnih republičkih i državnih organa vlasti, te međunarodnih organizacija. Ona je nastavljena i nakon održavanja opštih izbora u mjesecu oktobru 2022. godine kada je gradonačelnik prihvatio mandat poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a dužnost rukovođenja preuzeo zamjenik gradonačelnika. Ovo je, između ostalog navedeno u danas usvojenom Izvještaju o radu gradonačelnika i Gradske uprave Zvornik za 2022. godinu.

Gradonačelnik je naglasio da je u budžetu prošle godine ostvaren suficit u iznosu od 460.000 KM, što govori o stabilnosti budžeta.

„Čuli ste i zamjenika pravobranioca koji je govorio o sudskim sporovima i naglasio da Grad Zvornik nema sudske presude koje bi potencijalno mogle ugroziti budžet i izmirivanje redovnih obaveza. Situacija u svijetu odrazila se i na ovo područje i realizaciju određenih projekata. Sigurno je da mi ni od jednog projekta nećemo odustati, ali je činjenica da je došlo do kašnjenja sa početkom nekih zbog velikog porasta cijena roba i usluga u prošloj godini, pa na tenderima učesnici nisu mogli da ispoštuju svoje ponude i nismo mogli da ih realizujemo“ – rekao je gradonačelnik.

Odbornici su prihvatili i Informaciju o usvajanju Mape puta digitalne transformacije Grada Zvornika, srednjoročni planski dokument koji je usmjeren na ojačavanje digitalnih kapaciteta i spremnosti Gradske uprave Zvornik, vezanih komunalnih preduzeća i drugih javnih subjekata, da odgovore na povećana očekivanja stanovnika za boljim kvalitetom usluga i uslova života. Mapom puta određeni su osnovni pravci djelovanja Gradske uprave Zvornika u narednom trogodišnjem periodu.

Usvojen je i Akcioni plan za sprovođenje Strategije integrisanog razvoja grada Zvornika (2018-2027) za period 2024-2026 godina. On obuhvata tri strateška cilja, devet prioriteta, 15 mjera i 53 projekta i aktivnosti. Finansijska vrijednost Akcionog plana za planski period 2024-2026. godina iznosi 80.779.540 KM.

Razmatrani su i usvojeni izvještaji o radu sa finansijskim izvještajem za prošlu godinu ustanova čiji je osnivač Grad Zvornik, te akcionarskih društava „Vodovod i komunalije“ i „Zvornik stan“, kao i Informacija o radu JP „Regionalna deponija“.

Gradonačelnik Ivanovića je izrazio zadovoljstvo radom javnih ustanova, jer su svi poslovali pozitivno izuzev Doma za starija lica, a jedan od razloga je promjena cijena roba i usluga na tržištu.

Usvojene su i informacije o o stanju lokalnih i nekategorisanih puteva na području grada Zvornika sa prijedlogom mjera, kao i o stanju ulica, trotoara i saobraćajne signalizacije u gradu sa prijedlogom mjera, te o stanju maloljetničke delikvencije na području grada Zvornika za 2022. godinu.

Na sjednici su donesene odluke o o prodaji nepokretnosti u KO Čelopek, Skočić i Kozluk neposrednom pogodbom radi kompletiranja građevinskih parcela, kao i Odluka o prihvatanju poklona nepokretnosti označenih kao kp.br. 810/2 i 812/3 KO Zvornik-grad.

Odbornici su donijeli i odluke o imenovanju Savjeta plana za praćenje izrade Zoning plana područja u obuhvatu graničnog prelaza Šepak (Srednji Šepak) Branjevo – Donja Pilica sa izradom plana parcelacije naselja Branjevo, te o imenovanju Savjeta plana za praćenje izmjene dijela Plana parcelacije naselja „Ulice“.

Razmatrana je i prihvaćena Informacija o organizovanosti, opremljenosti i funkcionisanju civilne zaštite na području grada, te usvojene odluke o osnovanosti inicijative za pokretanje postupka dodjele koncesije za eksploataciju karbonantne sirovine – krečnjaka na lokalitetu „Gradac“, o izmjeni Odluke o osnivanju i imenovanju članova Privrednog savjeta grada Zvornika, te o naknadi predsjedniku i članovima Odbora za žalbe, kao i Odluka o licitaciji vozila voznog parka Gradske uprave.

Skupština je razriješila v.d. predsjednika i članova skupštinskog Odbora za žalbe i v.d. članova upravnih odbora Doma zdravlja i Doma za starija lica, te imenovao predsjednika i članove Odbora za žalbe i članove ove dvije ustanove.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se