12 C
Zvornik
20. април 2024.

Obilježen Dan grada Zvornika i 613 rođendan (FOTO)

U Zvorniku je danas bilo svečano. U prisustvu premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, ministra finansija Zore Vidović, poslanika i odbornika, bivšeg gradonačelnika i načelnika grada/opštine Zvornik, načelnika gradova iz okruženja, te drugih brojnih zvanica održana je Svečana akademija na kojoj je gradonačelnik Bojan Ivanović uručio gradska priznanja zaslužnim pojedincima, institucijama i organizacijama.

Prethodno su prvi čovjek grada, predsjednik Vlade, predstavnici organizacija proisteklih iz rata, poslanici i odbornici, te predstavnik opštine Srebrenica položili cvijeće na centralni spomenik za 1080 poginulih boraca VRS.

Gradonačelnik Ivanović čestitao je građanima rođendan grada, a takođe i svim dobitnicima priznanja, jer su ih svojm radom zaslužili.

„Zvornik je bio veliko gradilište, realizovani su brojni projekti u prethodnom periodu, izgrađene su škole i fiskulturne sale, radila se putna infrastruktura, gradili smo vodovodnu i kanalizacionu mrežu, rasvjetu, ambulante, novi blok Bolnice, uređivali smo vodotoke, proširili smo kapacitete vrtića, značajno se ulagalo u sport i naravno, ništa od ovoga ne bismo mogli da nije bilo podrške predsjednika Republike Srpske, premijera i Vlade. Radili smo na privrednom razvoju grada, privlačenju stranih investitora i Zvornik je danas grad sa 10000 zaposlenih, prometom na godišnjem nivou od 1.150.000.000 KM, sa ostvarenim izvozom u iznosu od 500.000.000 KM i uvozom od 300.000.000 KM. U Zvorniku posluje 1.200 pravnih lica i preduzetnika, a Zvornik je u proteklom periodu bio proglašen kao mikro sredina povoljna za strana ulaganja. Da bismo nastavili dalje razvoj grada i stvorili još bolje uslove za život i rad Zvorničana radićemo na unapređivanju infrastrukture u selima i gradu, rješavanju problema saobraćajnih gužvi, poboljšavanju uslova u oblasti obrazovanja, sporta, kulture, zdravstva, turizma, stvaranju što boljeg privrednog ambijenta, sigurnog okruženja. U Zvorniku porodica ima posebno mjesto i zbog toga nastavićemo da je čuvamo i u nju ulažemo. Nadam se da ćemo sljedeće godine na današnji dan moći reći da je Zvornik ljepši, jači i razvijeniji nego danas.“

Čestitke povodom Dana grada Zvornika uputili su, između ostalih, srpski član u Predsjedništvu BiH Željka Cvijanović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković, obraćajući se na svečanosti, takođe je čestitao gradonačelniku i svim građanima Zvornika rođendan grada i poželjevši da se grad u budućnosti razvija i brže i bolje.

„Ovoliko godina, 613, je nešto čime se rijetko koji grad može pohvaliti na ovim prostorima, da ima tako dugu tradiciju i da može da slavi jedan tako važan dan. Zvornik je u toj svojoj dugoj tradiciji rastao iz godine u godinu, razvijao se i postao jedan regionalni centar, na šta sam ponosan. Ako mogu da kažem da sam i kao predsjednik Vlade, zajedno sa svim ljudima koji su upravljali ovim gradom u prethodnom periodu dao doprinos da se Zvornik razvija, da postane jedan od važnih centara u Srpskoj i da bude poželjno mjesto za boravak, ostanak i život. Vlada Republike Srpske u kontinuitetu, skupa sa rukovodstvom grada ulagala je u Zvornik i možemo se pohvaliti da u mandatu Vlade na čijem sam čelu imamo i najveću investiciju u ovaj grad od njegove novije istorije, to je izgradnja novog bloka Bolnice i rekonstrukcija postojećeg i nadamo se da tu investiciju ovih dana privodimo kraju na dobrobit svih građana regije Birač. Spremamo se za još jedan veliki jubilej u Zvorniku u septembru kada ćemo proslaviti dva vijeka zvorničke crkve i osvještati novi hram, dočekati patrijarha nakon skoro 100 godina u Zvorniku. Ja sam i predsjednik Organizacionog odbora za tu manifestaciju čime sam počastvovan“ – rekao je između ostalog Višković.

Najviše priznanje, Povelja Grada dodijeljena je Zori Vidović za djela od opšteg značaja za Zvornik. U obrazloženju, između ostalog navedeno je da su tokom realizacije brojnih infrastrulturnih projekata, kapitalnih investicija i promocije grada Zvornika Zora Vidović i Ministarstvo finansija bili najsigurniji partneri.

Zlatna medalja „Stanko Nikolić“ uručena je primarijusu doktoru Zoranu Komljenoviću za ogroman doprinos u oblasti zdravstva. Srebrna medalja „Stanko Nikolić“ dodijeljena je Češkoj razvojnoj agenciji za doprinos infrastrukturnom razvoju grada i Dragi Vukoviću za doprinos poboljšanju uslova obrazovanja u Zvorniku. Bronzanu medalju „Stanko Nikolić“ dobili su višestruki dobrovoljni davaoci krvi Stanko Kostić i Tihomir Kolović, te Nurif Čivić za doprinos razvoja humanitarnih organizacija. Zahvalnica je uručena Jovanki Zekić za doprinos u oblasti zdravstva i Stanislavu Tomiću za društveno koristan rad.

U ime dobitnika obratila se Zora Vidović koja je građanima Zvornika čestitala veliki jubilej, istakavši da je 613 godina je zaista za divljenje.

„Prvi put sam bila u Zvorniku 2012. godine i kada pogledam grad tada i sad, to je ogromna razlika. Čestitam vam na velikim uspjesima koje ste ostvarili, a sigurna sam da ćete i u budućnosti tako raditi. S kim god iz Zvornika da sam pričala, osjetila sam da imate jako veliku ljubav za svoj grad, a ta ljubav vam je garancija da ćete u narednim godinama živjeti još bolje i kvalitetnije. Želim da se zahvalim u svoje i ime svih nagrađenih, onima koji su prepoznali sve što su svi ovi ljudi radili da bi dobili ova priznanja. Ovo je za mene, a vjerujem i za njih, ogromna čast, ali i velika odgovornost. Mogu da vam obećam da ću se maksimalno truditi i u budućim vremenima da vam budem pri ruci, pomognem sve što mogu dok sam na ovom mjestu, a nadam se da ćemo se sretati i kada ne budem, da ćemo pričati o lijepim stvarima i da ćemo našu Republiku Srpsku uzdizati na najviša moguća postolja, obezbijediti ljudima da žive kvalitetnije i prije svega da zadržimo našu omladinu u našoj Republici Srpskoj.“

U muzičkom dijelu programa učestvovali su učenici i profesori Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“. Po tekstu prof. Stanislava Tomića i u režiji Đorđa Deurića učenici obje zvorničke srednje škole izveli su performans kojim su oživjeli ručak koji se desio 4. jula 1919. godine u kući narodnog poslanika Stanka Nikolića, kome su prisustvovali prestolonaslednik Aleksandar Prvi Karađorđević, gradonačelnik Đorđo Vidaković, paroh, muderis i župnik. Tomić je rekao da je, nakon što je u Zvorniku urađen mural koji je on konceptualno osmislio, performans igranje tog događaja u koji je ubacio i Jelu Ostojić, simbolično, kao jednu od zaboravljenih zvorničkih književnika, a koja je stvarala u tom periodu i bila jedna od prvih pjesnikinja u BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se