18.1 C
Zvornik
12. април 2024.

Kako je govorio Zelenski: Padne li Bahmut, Rusija je pobijedila

Ruska vojska zauzela je Bahmut, grad koji je mjesecima bio glavno žarište na frontu.

Sa druge strane, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski isprva je negirao zauzimanje grada, a na samitu G7 kratko rekao „Za danas je Bahmut samo u našim srcima“.

Ipak, ovo je podsjetilo na izjavu Zelenskog krajem marta.

Zelenski je u martu rekao da bi pad Bahmuta mogao omogućiti Rusiji da dobije međunarodnu podršku za sporazum koji bi mogao primorati Ukrajinu na neprihvatljive kompromise.

Rekao je da bi gubitak Bahmuta učinio da se „naše društvo osjeća umorno“, dok bi Rusiji omogućio da „proda ovu pobjedu Zapadu, svom društvu, Kini, Iranu“. „Ako osjeti malo krvi – nanjuši da smo slabi – Putin će pritiskati, pritiskati i pritiskati“, rekao je Zelenski.

„Naše društvo će se osjećati umorno“, rekao je. „Naše društvo će me natjerati da napravim kompromis s njim“, rekao je Zelenski krajem marta.

Gubitak grada mogao bi da nanese udar na moral Ukrajini poslije toliko mjeseci ogorčenih borbi. Ne zna se tačno koliko je vojnika sa obe strane poginulo u sukobu, ali Moskva i Kijev tvrde da su ubili stotine u jednom danu.

To bi došlo u trenutku kada se očekuje da će Ukrajina pokrenuti dugo očekivanu kontraofanzivu, što bi moglo izazvati zabrinutost među ukrajinskim saveznicima.

Kakav je grad Bahmut?

Bahmut je važan centar za rudarstvo soli i gipsa u Donjeckom regionu industrijskog srca zemlje poznatog kao Donbas. Imao je predratno stanovništvo od više od 70.000.

Grad je takođe bio poznat po proizvodnji pjenušavog vina u istorijskim podzemnim pećinama. Njegove široke drvorede, bujni parkovi i veličanstveni centar grada sa impozantnim zgradama iz kasnog 19. vijeka učinili su ga popularnom turističkom atrakcijom.

Kada je pobuna zahvatila Donbas u aprilu 2014, nekoliko nedjelja nakon aneksije ukrajinskog poluostrva Krim od strane Moskve, separatisti koje podržava Rusija osvojili su kontrolu nad gradom, ali su je izgubili nekoliko meseci kasnije.

Kako su se odvijale borbe u Bahmutu?

Ruske trupe su prvi put pokušale da preuzmu Bahmut početkom avgusta, ali su potisnute nazad. Borbe su jenjavale u narednim mesecima pošto se ruska vojska suočila sa ukrajinskim kontraofanzivama na istoku i jugu, ali su nastavljene punim tempom krajem prošle godine.

U januaru su Rusi zauzeli rudarski grad Soledar samo nekoliko kilometara sjeverno od Bahmuta i napredovali do predgrađa grada.

Ruski i ukrajinski vojnici vodili su žestoke bitke od kuće do kuće u ruševinama.

Krajem februara, Rusi su se približili jedinom autoputu koji je izlazio iz grada i gađali ga artiljerijom, primoravajući ukrajinske branioce da se sve više oslanjaju na seoske puteve, koje je teško koristiti prije nego što se zemlja osuši.

IzvorATV

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se