13.4 C
Zvornik
27. мај 2024.

U Srpskoj sreća, u Sarajevu tuga zbog poraza Mila Đukanovića

Za gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić odlazeći crnogorski predsjednik Milo Đukanović zavredio je podršku uoči izbora jer je „istinski prijatelj koji poštuje istinu o našoj bliskoj prošlosti”. I ona, kao i bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić – kojima sarajevski mediji naknadno prigovaraju zbog manjka mudrosti – umješali su se u pitanja druge zemlje dajući podršku najdugovječnijem vladaru u Evropi, koga su prije izbornog poraza okitili epitetima lidera koji je „ključan za očuvanje dobrosusjedskih odnosa dvije države”.

Za razliku od ćutanja koje je nakon saopštavanja rezultata zavladalo u Sarajevu, srpske vođe čestitaju Jakovu Milatoviću.

Predsednik RS Milorad Dodik, koji je prethodno podržao Milatovića, ali tek pošto je iz Sarajeva upućena podrška Đukanoviću, želi da „Crna Gora bude usmerena ka jačanju pozicije srpskog nacionalnog korpusa”. „Kad je reč o Đukanoviću, onog trenutka kad je počeo da radi protiv Srba, protiv protesta u Crnoj Gori, a potom i regionalno protiv pozicioniranja Srpske i Srbije, apsolutno se stavio na stranu protivnika srpskog naroda”, naveo je Dodik.

Svi važni zvaničnici u Sarajevu javno su se opredelili za kandidata DPS-a, koga mnogi u Banjaluci smatraju sinonimom politike maćehinskog odnosa prema Srbima. To se može razumjeti kao podrška tekovinama koje se podudaraju s onima kakve se baštine među bošnjačkim elitama. Oni kao da su strepeli od ishoda crnogorskih izbora u nadi da u užem regionu neće ostati sami u baziranju politike na negativnom odnosu prema Srbima, to jest arsenalu poteza i aktivnosti s antisrpskim konotacijama. Na primjer, Denis Bećirović čak izjavljuje kako „mi nikada nećemo izdati BiH”, pa crnogorskim građanima prije neki dan sugeriše da ni oni „ne izdaju Crnu Goru”.

Komšić je i sam primjetio da nije uobičajeno da se iz jedne države upliću u pitanja druge, ali je slegao ramenima i rekao da mora podržati Đukanovića, kog su pohvalama posipali i iz udruženja poput „Majki Srebrenice”.

S druge strane, u Srpskoj, gdje se simpatije kad je riječ o Crnoj Gori stiču mahom po nacionalnom ključu, Jakov Milatović dobio je naklonost po ulasku u drugi krug. Iz perspektive Banjaluke doživljavaju ga kao lidera koji, za razliku od poraženog kandidata, uspijeh vjerovatno neće mjeriti po jačini tona kojim će lidersku autentičnost i državničku važnost dokazivati podvikivanjem Beogradu ili Banjaluci u pokušaju da navikama iz devedesetih godina prošlog vijeka i prijetnjom od bauka Srpstva saradnju i normalne odnose u regionu predstavlja kao „opasnost” za Crnu Goru.

Predsjedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović vjeruje da će pobjeda Milatovića „doprinjeti jačanju prijateljskih odnosa i otvoriti nove perspektive partnerstva i saradnje na bilateralnom i regionalnom planu”.

Iako vođe u Banjaluci pozdravljaju pobjedu Milatovića, kao da se osjeća i doza opreza u očekivanjima od mladog pobjednika. Vjerovatno zbog naslaga razočaranja iz minulih decenija u odnosu prema srpskom narodu u toj zemlji. Premijer Radovan Višković čestita pobjedu s nadom da će zajednički raditi na jačanju prijateljskih veza između Srbije i Crne Gore. Predsjednik Skupštine RS Nenad Stevandić u čestitki Milatoviću izražava nadu da je riječ o početku novog vremena u razvoju odnosa Crne Gore i regiona. „Posebno sam zadovoljan što je ova pojbeda došla kao rezultat zajedništva i predanog rada pobedničke koalicije”, ocjenio je.

Doza rezervisanosti koja provejava među srpskim liderima vjerovatno će biti razjašnjena kad se pokaže koliku će snagu u narednom periodu steći žitelji te zemlje koji se izjašnjavaju kao Srbi. To jest, kad postane sasvim jasno da li će srpska pozicija ostati na nivou mimikrije ili će prevagnuti opredeljenje da trećini stanovništva te zemlje pripadaju stvarne poluge političke moći i adekvatna zastupljenost u institucijama i društvu.

Sarajevski mediji već traže „mane” Milatoviću, kome u grijehe ubrajaju to što je Đukanovića optuživao za raspad Jugoslavije jer je bio dio Tuđmanovog i Alijinog svijeta. Ipak, navode kako će pravi „test prijateljstva”, u kojem će se vidjeti da li je pobednik izbora agent srpskog svijeta i Vučićev pion ili dobar susjed BiH, biti njegov odnos prema Srebrenici, „Otvorenom Balkanu” – protiv kojeg su, kako izveštava „Kliks”, svi osim Dodika – te odgovor na ponudu Banjaluke za potpisivanje specijalnih i paralelnih veza.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se