1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Danas su Cvijeti – vjerovanja i običaji

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Cvijeti, praznik koji simbolizuje carski i svečani ulazak Isusa Hrista u Sveti grad Јerusalim.

Prema još jednom vjerovanju, ujutru je potrebno požuriti jer ko prvi stigne i ubere cvijet dobija pravo na jednu želju koja će mu se sigurno ispuniti ako u nju snažno vjeruje.

Naime, Isus je praćen svojim učenicima i mnoštvom naroda, krenuo iz sela Vitinije u Jerusalim, a kada je došao do sela Vitfaga, u podnožju Maslinske gore, rekao je dvojici svojih učenika:

“Idite u selo koje je pred vama, i odmah ćete naći magaricu privezanu i magare s njom. Odriješite je i dovedite, i ako vam ko god šta kaže, odgovorite da trebaju Gospodu – i odmah će ih dati”.

Učenici uradiše kako im je Hristos rekao i kad dovedoše magare, on ga je uzjahao i krenuo u Jerusalim.

Sve se to dešavalo pred praznik Pashe, pa se u Jerusalimu sakupilo svijeta iz mnogih krajeva. Kada je Isus naišao, mnogi su se zapitali: “Ko je to?”. Potom Hristos uđe u hram, gdje su bili sakati i bolesni, i sve ih je izliječi. Među narodom i djecom zavladalo je veliko oduševljenje.

Stari običaji

Stari običaj koji se i na ovaj praznik praktikuje je da se na taj dan okupe mladići i djevojke na raskršću ili kod crkve, nalože vatru i igraju i pjevaju dok ne počne služba u crkvi. Iako kažu, da se na veliki praznik ne radi, ipak je na Cvijeti valjalo posijati lan i kupus. Današnji praznik je crveno slovo, pa ne bi trebalo raditi kućne poslove.

Djevojke su se na ovaj praznik okupljale kako bi brale, sušile i sadile cvijeće, pa su zato nazvane svetonosnice. One su tako nazvane jer su nakon odlazaka u šume i proplanke, dolazile noseći cvijeće kojim su se kitile. Branje cvijeća praćeno je pjesmom.

Narodno vjerovanje

Naime, prema narodnom vjerovanju, oni koji na ovaj praznik započnu posao kojim žele sa uspjehom da se bave, uspjeće u svom naumu. Zato nikako nemojte zaboraviti da se odvažite i započnete šta god želite da radite uspješno do kraja godine.

Cvijeti su dan za radost, okupljanje i druženje sa bližnjima. Zato, poklonite danas nekoj dragoj osobi cvijeće. Vjernici koji poste cijeli post trebalo bi da poste na vodi, osim subotom i nedjeljom, kada se dozvoljava post na ulju i konzumiranje vina. Takođe, na praznik Blagovijesti i Cvijeti, može da se jede riba.

Od praznika Cvijeti ostaje još sedam dana do Vaskrsa.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se