5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Tradicionalni „Dani maline“ 9. i 10. juna u Bratuncu

Tradicionalna sajamska manifestacija 15. „Dani maline“ u Bratuncu ove godine biće održana 9. i 10. juna, odlučeno je na sjednici Organizacionog odbora za pripremu i održavanje sajma, koji je danas i konstituisan u ovoj opštini.

Na sastanku je istaknuto da, zbog pojave virusa korona i političke krize u opštini Bratunac, u prethodne tri godine sajam nije organizovan, odnosno da je lani samo održana jednodnevna izložba i dodijeljene nagrade najboljima.

Načelnik opštine Bratunac Lazar Prodanović rekao je da će opštine ove godine pružiti punu logističku podršku ovoj manifestaciji, koja će imati novi organizacioni koncept, ali i drugačiji i privlačniji program i sadržaje.

Srn2023 3 28 167326 1

„Neophodno je organizovanije, stručnije i ozbiljnije pristupiti organizaciji sajma za koji ćemo dobiti i podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Želimo nastaviti kontinuitet održavanja Dana maline, inovirati programske sadržaje, privući izlagače i stvarati ambijent za razvoh prerađivačkih kapaciteta koji će omogućiti zapošljavanje i razvoj ove sredine“, istakao je Prodanović.

On je rekao da je namjera opštinske vlasti da se malinarstvo i dalje razvija u Bratuncu po čemu je on vodeća opština u Republici Srpskoj i da malina postane zvanični brend ove opštine.

Sekretar Organizacionog odbora za pripremu i održavanje „Dana maline“ Aleksandar Stević rekao je novinarima da su se pojavili brojni problemi u malinarstvu u posljednjoj godini i da ih treba definisati i rješavati.

„Ovaj sajam će biti prilika za održavanje edukacija i predavanja za uzgajivače maline, ali i organizovanje konferencije o daljim aktivnostima u malinarstvu o čemu će razgovarati stručnjaci, predstavnici resornog ministarstva, proizvođači, otkupljivači i prerađivači maline kako bi se obezbijedio dalji razvoj ove vrste voćarstva, ali i obezbijedila sigurnost svih koji su u lancu uzgoja, prerade i plasmana maline i proizvoda od ovog voća“, pojasnio je Stević.

On je dodao da će ovogodišnje „Dane maline“ pratiti i nekoliko kulturnih, sportskih, edukativnih i takmičarskih sadržaja koji će privući pažnju građana.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se