10.9 C
Zvornik
21. фебруар 2024.

Stevandić: Republika Srpska ostaje neutralna i neće se priključiti anti-ruskoj histeriji

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, sa predsjednikom NSRS Nenad Stevandićem na čelu, razgovarala je danas u Moskvi sa predsjednikom Državne dume Ruske Federacije Vjačeslavom Viktorovičem Volodinom o odnosima Republike Srpske, BiH i Rusije, saopšteno je iz NSRS.

Nakon sastanka delegacija NSRS prisustvovala je  plenarnoj sjednici Državne dume Ruske Federacije.

Pred početak sjednice Volodin je pozdravio delegaciju Republike Srpske koja je pozdravljena aplauzom.

Stevandić je izjavio da je na sastanku sa Volodinom razgovarano o dosadašnjoj saradnji i projektima i da je konstatovano kako ne postoje sporna pitanja između Republike Srpske, BiH i Ruske Federacije.

– Republika Srpska već dugi niz godina ima odlične odnose sa Rusijom i mi smo predstavili svoje stavove koji se odnose na uspostavljanje mira i prekid svih neprijateljstava. Nadamo se da će do toga doći u narednom periodu – izjavio je Stevandić.

On je istakao da Republika Srpska ostaje neutralna i da se neće priključiti anti-ruskoj histeriji i dodao da osuđuje svaki pokušaj prikazivanja Republike Srpske kao ruske platforme u Evropi, budući da ni Ruska Federacija nikad nije tražila tako nešto.

– Nadamo se da će naš stav o neutralnosti dobiti svoju verifikaciju u budućnosti. Manje države poput naše nemaju tu privilegiju da se mješaju u sukobe – dodaje Stevandić.

Stevandić je rekao da je Republika Srpska zbog svog stava dobila nezvanične čestitke i izrazio nadu da će one jednom biti i zvanične.

Nakon sastanka u Državnoj dumi, Stevandić je položio vijenac na Grob neznanog junaka, odajući počast svim borcima protiv fašizma.

Pored Stevandića, delegaciju Narodne skupštine Republike Srpske čine narodni poslanici Igor Žunić, Darko Banjac, Dragomir Vasić, te generalni sekretar Narodne skupštine Boran Bosančić.

Delegacija zvaničnu posjetu Moskvi nastavlja danas posjetom moskovskom Državnom institutu za međunarodne odnose i sastankom sa prvim zamjenikom ministra inostranih poslova Ruske Federacije Vladimirom Genadijevičem Titovim.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se