23.1 C
Zvornik
14. јун 2024.

„Alumina“ očekuje novo odobrenje za „kućno“ izvozno carinjenje

Kompanija „Alumina“ iz Zvornika punih 13 godina ima status ovlašćenog izvoznika i odbreno lokalno carinjenje i među prvim je privrednim subjektima u BiH koji su dobili ovo olakšanje. Zahvaljujući lokalnom carinjenju, kompanija ima pojednostavljen postupak izvoznog carinjenja, uz značajne uštede finansijskih sredstava, jer se u ovakivim prilikama izbjegavaju troškovi špedicije i terminala, a istovremeno se ubrzava postupak izvoznog carinjenja.

„Alumina“ je za potrebe „kućnog“ carinjenja, u krugu preduzeća, napravila terminal, tako da se mjesečno ovdje ocarini oko 1.500 kamiona.

Terminal Alumine za kucno izvozno carinjenje JPG

Za „Aluminu“ kao najvećeg izvoznika u Republici Srpskoj i jednog od najvećih izvoznika u BiH, veoma je važno da se uspješno i nesmetano odvijaju aktivnosti carinskog postupka izvoza roba iz najvećeg zvorničkog kolektiva.

U menadžmentu kompanije navode da je u toku postupak obnove odobrenja za „kućno“ izvozno carinjenje, te da je zahtjev prema Upravi za indirektno oporezivanje podnijet 15. decembra 2022. godine.

U krugu Alumine mjesecno se ocarini oko 1.500 kamiona

U „Alumini“ očekuju završnu kontrolu od strane Uprave za indirektno oporezivanje BiH, što bi, očekivanja su, da bi kompanija u toku naredne sedmice mogla dobiti novo odobrenje za „kućno“ izvozno carinjenje.

S obzirom da je 31. januara 2023. godine isteklo postojeće odobrenje, a da „Alumina“ još uvijek nije dobila novo, sigurno da će ovakva situacija izazvati određene probleme u postupku izvoznog carinjenja, jer će se, umjesto u krugu preduzeća, ova aktivnost obavljati na terminalu Carinske ispostave Zvornik, u Karakaju.

Iz „Alumine“ apeluju na državne organe da je veoma važno da budu efikasniji u ovakvim situacijama i pokažu ažurnost kako ovo privredno društvo ne bi trpilo dodatne troškove i moglo imati problema u dinamici isporuke svojih proizvoda prema inostranim kupcima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se