Republika Srpska obilježava Dan Republike – 9. januar. Širom Srpske proslavlja se 31. rođendan Republike i odaje počast onima koji su je stvarali.

215483
Sokolac – Dan Republike – polaganje vijenaca Foto: SRNA

Bileći je danas povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, služen pomen i položeno cvijeće na Spomenik poginulim borcima u Odbrambeno- otadžbinskom ratu, u porti crkve Svetog Save.

Predsjednik Skupštine opštine Mato Vujović rekao je da se danas na 31 godinu od osnivanja Republike Srpske treba prisjetiti svih ljudi koji su dali život za stvaranje i očuvanje Srpske.

Delegacija opštinske boračke organizacije „Ilidžanski borac“ iz Istočne Ilidže danas je, povodom Dana Republike, položila vijenac na Centralni krst na Vojničkom groblju na Sokocu, odakle je poručeno da se 9. januar s ponosom slavi.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac rekao je novinarima da „Mali Zejtinlik“ treba da bude jedno od najponosnijih mjesta.

On je istakao da je Republika Srpska stvorena iz ljubavi i da se u njoj slobodno živi i da svečana parada povodom Dana Republike ne treba nikoga da vrijeđa.

Polaganjem vijenaca na Spomenik za 1.080 boraca, koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Zvorniku je danas počelo obilježavanje 9. januara.

Vijence su položili predstavnici grada Zvornika i Policijske uprave, gradske Boračke i Organizacije poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Gradske organizacije ratnih vojnih invalida, te odbornici gradske Skupštine i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

215480

Zvornik – obilježavanje Dana Srpske (Foto: SRNA)

Nakon polaganja vijenaca, jedan broj Zvorničana je organizovano otputovao u Istočno Sarajevo da prisustvuje obilježavanju Dana Republike Srpske u ovom gradu.

Prema programu obilježavanja Dana Republike Srpske, večeras će mladi Zvornika izvesti bakljadu i vatromet na Gradskom trgu.

U Spomen hramu na Vučijaku, povodom Dana Republike služen je parastos i položeni vijenci za 626 poginula borca iz opštine Prnjavor.

215478
Prnjavor (foto: RTRS)

– Istina o o prirodi Odbrambeno-otadžbinskog rata pobijediće propagandnu mašineriju koja je predstavila Srbe kao agresore, rekao je danas načelnik opštine Petrovo Ozren Petković nakon što je, povodom Dana Republike Srpske, u Spomen-sobi položio vijence za 226 poginulih borca iz ovog kraja.

215477

Petrovo (Foto: SRNA)

– Zahvaljujući Gospodu i svim junacima, među kojima su i ovi kojima danas odajemo počast, u toj borbi stvorena je i sačuvana naša Republika, naš spas i garancija za budući život na ovom prostoru, naša sloboda i svetinja  izjavio je Petković.

Vijence je u Spomen-sobi u zgradi opštine položio i predsjednik Skupštine opštine Zoran Blagojević.