10.4 C
Zvornik
24. април 2024.

Koje su obaveze lokalnih zajednica u slučaju nevremena i šta su do sada uradili?

Širom Republike Srpske zasijedali su lokalni krizni štabovi. U većini gradova i opština poduzete su preventivne mjere, a nadležne službe su stavljene u stanje pripravnosti. Kod građana ipak postoji doza zabrinutosti.

U Zvorniku je danas zasijedao Gradski štab za vanredne situacije. Na sastanku je zaključeno da je trenutna situacija stabilna, te da će se stanje na terenu redovno pratiti i o tome na vrijeme obavještavati građani u područjima koja bi mogla biti ugrožena.

U Foči upozoravaju stanovništvo da u slučaju naglog porasta Drine i njenih pritoka sklone materijalna dobra i zaštite imovinu.

Posebna je zabrinutost zbog eventualnog ispuštanja viška vode iz akumulacije Hidroelektrane „Piva“ na Mratinju u Crnoj Gori.

– Od jutros radimo jedan odbrambeni nasip s vrećama od pjeska što se tiče samog akva-parka, pošto je on uvijek i materijalno najvredniji i on je uvijek prvi što se tiče ugroženosti – izjavio je šef Odsjeka civilne zaštite opštine Foča Miloš Јakić.

– Želim da uputim apel svim građanima da uklone svoja materijalna dobra u blizini priobalnih podrulja i da štite svoju imovinu. Svi privredni subjekti opštine Foča su podigli pripravnost na najveži mogući nivo – rekao je načelnik opštine Foča Milan Vukadinović.

Sve nadležne službe Višegrada u pripravnosti su do petka. Zbog bojazni od Drine, građanima je upućen apel da budu na oprezu.

– Pripadnici Civilne zaštite opštine Višegrad i obučeni članovi i obučeni opštinski službenici za zaštitu nad i pod vodom od danas do petka su takođe u pripravnosti – istakla je portparol opštine Višegrad Јovana Borovčanin Đurević.

Na području Zvornika najkritičnija tačka je vikend naselje u Donjem Šepku.

– Izvršili smo provjeru i čišćenje bujičnih vodotokova rijeke Sapne i Hoče i uklonjene su sa par mijesta drva koja su mogla predstavljati problem na tim nekim vodotokovima – naveo je načelnik Službe civilne zaštite grada Zvornik Rajko Јurošević.

Iako svi strepe od mogućih poplava, Gradski štab za vanredne situacije u Bijeljini zaključio je da trenutno nema opasnosti od izlivanja vodotokova. Ovaj grad je mjesecima bez šefa Civilne zaštite.

– Mislim da je gradonačelnik Bijeljine održao sastanak štaba za vanredne situacije. Sva odgovornost je na njemu kao komandantu štaba za vanredne situacije – izjavio je direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

Nadležni u Trebinju tvrde da nema razloga za paniku.

– Da se sve jedinice stave u punu pripravnost. Sva materijalno-tehnička sredstava koja bi bila neophodna u slučaju potrebe su pregledana – naglasio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

I sjeverozapad Srpske u neizvjesnosti. Građani Prijedora nakon nedavnih poplava ne prepuštaju ništa slučaju.

– Na ovome dijelu predviđa se od 60 do 12 litara po metru kvadratnom. Tako da je naloženo, za sada će se napuniti hiljadu vreća koje će biti upotrebljene u slučaju većih poplava – poručio je šef Odsjeka za civilnu zaštitu grada Prijedora Miroslav Krneta.

U priprvanosti su i u Kostajnici i Novom Gradu. Preduzete su preventivne mjere, ali su građani zabrinuti.

Nivo Save za sada ne predstavlja opasnost za mještane Gradiške. Nadležni su fokus stavili na sanaciju klizišta na nasipu u Mačkovcu.

– Јavna preduzeća, komunalno, Vodovod, Čistoća i vatrogasne jedinice čiste šahtove i kanalizaciju na našim ulicama. Isto tako, iz Vodovoda smo dobili uvjerenje da su sve crpene stanice u funkciji – naveo je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

U Doboju građani oprezni. Poplava iz 2014. godine veliko je iskustvo svima.

Iako za područje banjalučke regije nisu najavljene obilnije padavine mještani naselja Priječani, poučeni iskustvom iz 2014. godine, u strahu su od poplava.

Obilne padavine i izlivanje bujičnih vodotokova u Srpskoj se očekuju do 20. januara, kada bi trebalo doći do stabilizacije vremena.

Povezana vijest: Gradski štab za vanredne situacije: Trenutna situacija stabilna, oprema i mašine stavljene u pripravnost

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se