2 C
Zvornik
19. април 2024.

Kako prepoznati dijabetes?

Dijabetes se još naziva tihi ubojica jer je teško shvatiti da simptomi upućuju na dijabetes. Oboljeli od dijabetesa tipa 2, koji se javlja kod odraslih, često ne shvaćaju da boluju upravo od te bolesti, već simptome poput umora, razdražljivosti, variranja tjelesne mase, žeđi i učestalog mokrenja pripisuju procesu starenja.

Simptomi povišene razine glukoze u krvi kod dijabetesa tipa 1 lakše se uočavaju jer je nedostatak inzulina vidljiv na tijelu, a kod tipa 2, organizam još uvijek proizvodi inzulin, što ometa prepoznavanje simptoma.

Često i obilno mokrenje

Kada razina glukoze u krvi dođe do određene razine, bubrezi suvišnu količinu glukoze izbacuju iz tijela. Da bi došlo do izbacivanja, proizvodi se više mokraće, odnosno dolazi do učestalog mokrenja. Iako često mokrenje može biti znak hiperaktivnog mjehura, obraćanje pažnje na simptom i povezivanje s ostalim simptomima dovodi do lakše dijagnoze.

Suva usta i pretjerana žeđ

Učestalo i obilno mokrenje dovodi do dehidracije čiji su pokazatelji žeđ i suva usta.

Nedostatak energije

Čest simptom je stalan osjećaj umora, iako odmarate i spavate jednako ili više nego inače. Do nedostatka energije dolazi jer glukoza iz krvi ne može ući u tjelesne stanice i proizvesti energiju.

Pad ili porast tjelesne težine

Kod dijabetesa, tijelo se bori kako bi nadoknadilo dehidriranost i gubitak šećera što povećava želju za hranom, a samim time povećava se i tjelesna masa. Događa se i suprotno, kada mišićno tkivo ne dobiva dovoljno glukoze da stvori energiju kako bi raslo i jačalo, dolazi do mršavljenja.

Zamagljen vid

Zbog previše glukoze u krvi dolazi do izvlačenja tekućine iz očnih leća što dovodi do njihovog stanjivanja i nemogućnosti fokusiranja. Ako se razina glukoze u krvi smanji, dolazi do normalizacije vida, odnosno tekućina se vraća u leće. Visoka razina glukoze u krvi može u očima izazvati pojavu tankih krvnih žilica koje krvare. Važno je često posjećivati oftalmologa jer on može pregledati krvne žile mrežnice oka i uvidjeti nepravilnosti.

Sporo zacjeljivanje rana ili česte infekcije

Visoka razina glukoze u krvi blokira proces zacjeljivanja rana u tijelu i narušava sposobnost borbe protiv infekcija. Kod žena su česte vaginalne infekcije te infekcije mokraćnog mjehura.

Trnci u stopalima i šakama

Povišena glukoza u krvi izaziva oštećenje živaca što dovodi do osjećaja trnaca u šakama i stopalima.

Crvenilo, otečenost i osjetljivost zubnog mesa

Jedan od simptoma koji ukazuju na dijabetes je i bolest zubnog mesa. Dijabetes oslabljuje mogućnost da se usna šupljina obrani od infekcija.

Voćni zadah

Voćni zadah kasni je simptom dijabetesa tipa 1 i ukazuje na opasno povišenu razinu glukoze u krvi. Da bi tijelo došlo do energije, razgrađuje masne kiseline, a nusproizvodi su ketoni kojih se tijelo pokušava riješiti kroz pluća. Ketoni se izlučuju i mokraćom. Zadah poprima miris voćnih bombona ili čak odstranjivača laka za nokte. Ako se uz to pojavi mučnina, povraćanje i bol u trbuhu, važno je hitno potražiti liječničku pomoć.

Ostali znakovi koji mogu ukazivati na dijabetes su i suha koža, svrbež kože i infekcije kože koje se često ponavljaju. Osim ovdje navedenih simptoma, čimbenik koji povećava rizik svakako je obiteljska anamneza. Ako je netko u vašoj užoj obitelji dijabetičar, spadate u rizičnu skupinu. Stoga je važno pratiti simptome i signale koje tijelo šalje i na vrijeme se pobrinuti da ova ozbiljna bolest ne naruši ravnotežu u vašem organizmu.

IzvorATV

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se