3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Kako je rad od kuće postao norma modernog poslovnog doba

Globalna pandemija je primorala sve da promene životne navike i način na koji smo funkcionisali pre no što nam se život okrenuo naopačke. U poslovnom svetu se promenilo toliko toga da je danas gotovo nemoguće zamisliti jedan dan bez uvođenja novih modela poslovanja ili načina na koji se posao obavlja. Rad van kancelarijskog prostora je sada već postao normala, ali je bilo potrebno naviknuti se na ovaj princip kada je to bila jedina opcija. Od malih poslova kojima ovo nije predstavljalo problem, do velikih korporacija koje su morale znatno da promene oblik komunikacije i način na koji se posao obavlja i kontroliše, rad od kuće je postao nova norma modernog poslovnog sveta.

Kako izvršiti prelaz?

Iako je većina ljudi ovo ranije smatrala kao najbolje rešenje, neophodno je unapred se pripremiti za rad od kuće. Kako ste do sada imali mogućnost odlaska u kancelariju gde je sve bilo podređeno kvalitetnom i učinkovitom obavljanju posla, sada se morate organizovati u udobnosti sopstvenog doma. Ovo zvuči prilično idilično, ali zahteva više napora i energije kako biste zaista bili produktivni i izbegli zamku u koju upadaju oni koji rade od kuće. Organizacija je ključ te je neophodno da na vreme shvatite da se posao mora obaviti, da opremite kancelariju neophodnim sredstvima za rad, ali i da naučite kako da pravilno rasporedite vreme i zadatke.

Bolja organizacija

Mnogima je organizacija najveći problem, ali istina je da je ovo situacija samo na početku. Već nakon nekoliko dana ćete uvideti koji režim rada vam najviše odgovara, kako po pitanju organizacije prostora, tako i kada je raspoređivanje vremena u pitanju. Organizovan prostor će vas pozivati na rad i omogućiti da održite koncentraciju i fokus na obavezama koje imate u datom trenutku. Pored toga, kada naučite kako da rasporedite vreme, što je ključ uspeha kada je rad od kuće u pitanju, sve ostalo će lako doći na svoje mesto jer ćete uvek ići u korak sa rokovima, bez mogućnosti da propustite neki.

Kućne kancelarije su obavezne

Nekada se kućna kancelarija smatrala luksuznim dodatkom, danas je to prostor bez kog se u većini domova ne može funkcionisati. Za kućnu kancelariju vam ne treba veliko ulaganje, neophodno je samo da znate kako da organizujete prostor na osnovu tipa posla koji obavljate. U većini slučajeva će vam biti potrebne iste stvari kako bi više ukućana moglo da koristi isti prostor za rad. Kancelarijski materijal kao što su računarska oprema, udoban nameštaj i dugotrajni toneri i izuzetan papir za štampanje su samo neke od osnovnih stvari koje ćete koristiti svakodnevno.

g
Photo by ROMAN ODINTSOV: https://www.pexels.com/photo/person-using-laptop-on-wooden-desk-5912197/

Budućnost korporativnog sveta

Mnoge kompanije su bile protiv odluke da se radnicima dopusti rad od kuće. Nakon nekog vremena, većina je otkazala rentiranje kancelarijskog prostora jer je došlo do prilike da se poboljša finansijska situacija. Naime, ne postoji potreba za održavanjem poslovnih prostorija ukoliko radnici mogu da rade od kuće, a vlasnici firme uštede novac ukoliko ne iznajmljuju prostor za rad. Ovo je došlo kao značajna finansijska olakšica firmama koje su se tokom pandemije borile sa opstankom i omogućila im da novac preusmere tamo gde je potrebnije.

Fleksibilnost za zaposlene

Kompanije koje žele da budu vodeće na tržištu se stalno takmiče u poboljšanju kvaliteta rada i uslova za svoje zaposlene. Jedan od načina koji koriste kako bi privukli prave stručnjake u svom polju jeste fleksibilnost kada je obavljanje posla u pitanju. Ovde se uglavnom misli na obavljanje posla od kuće ili odabir takozvanog hibridnog modela koji omogućava rad od kuće i iz kancelarije, u zavisnosti od toga kako odgovara zaposlenom. Upravo ovakva fleksibilnost je jedan od glavnih uslova zašto su određene kompanije na listi idealnih poslodavaca kod mladih koji pokušavaju da pronađu posao.

Rad od kuće je nešto što će nastaviti da menja poslovni svet koji poznajemo i postaće sve češća praksa kod poslodavaca. Pored toga, i potražnja za poslovima koji omogućavaju veću fleksibilnost će nastaviti da raste istom tendencijom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se