8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Tri začina „čiste“ pluća, sprečavaju viruse i upale – sjetite se da ih dodate jelima

Brojna istraživanja su pokazala da konzumacija određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da se riješi štetnih materija u organizmu.

Kurkuma

Studije pokazale da ova biljna vrsta iz porodice đumbirovki poboljšava čišćenje pluća od štetnih materija kao posljedice pušenja ili života u zagađenom prostoru. Uz to dobra je prevencija bolesti disajnih puteva.

Kurkuma se tradicionalno koristi za karije i druga indijska jela, pripremu zlatnog mlijeka te raznih zdravih smutija. Da bi djelovala i protiv upala kurkumu pomiješajte s malo crnog bibera.

Bijeli luk

Beli luk daje ukus brojnim jelima, a najviše ljekovitih svojstava ima kad se jede sirov, mada je vrlo popularan i onaj u prahu kao začin jelima. Ipak, imajte na umu da se veće količine bijelog luka ne preporučuju osobama koje imaju probleme sa želucem i probavom.

Pripisuju mu se mnoga ljekovita svojstva. Nazivaju ga prirodnim antibiotikom, sredstvom za otčepljivanje disajnih puteva, moćnom biljkom s antikancerogenim i protivupalnim djelovanjem koji suzbija gljivice i pojedine viruse.

Sadrži alicin koji uništava infekcije disajnih puteva, a mnoge su studije pokazale da je i djelotvoran pomagač u čišćenju pluća kod osoba koje su pušači, ali i bivši konzumenti duvanskih proizvoda.

Đumbir

Mnoge ljekovite karakteristike krase i đumbir. On osnažuje imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, smanjuje upalne procese u tijelu te uklanja toksine iz pluća i ostatka tijela zbog čega se preporučuje pušačima.

Iako ovaj korjen limunske arome potiče iz jugoistočne Azije u poslednjih nekoliko godina sve je prisutniji i na našem tržištu. Od njega se najčešće priprema čaj ili se dodaje u zdrave napitke, a može se koristiti i kao začin slanim i slatkim jelima.

Đumbir je vrlo potentan. Dnevno se ne bi smjelo pojesti više od komadića đumbira veličine oko dva centimetra. Ako niste sigurni o pravilnoj dozi konsultujte se s ljekarom ili nutricionistom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se