20.4 C
Zvornik
28. април 2024.

Neophodne i nepotrebne navike kod beba

Svako od nas ima određene navike koje nisu nastale preko noći, već nam ih je neko usadio. Mnoge od njih stekli smo vremenom ponavljajući neku aktivnost. Ali šta je sa navikama koje imaju bebe? Da li se one mogu podijeliti u neophodne i nepotrebne?

Prije nego što se pozabavimo svakom od ovih navika, imajte na umu da su u prvim danima bebinog života ili u prvim mjesecima one svjesno ili nesvjesno nametnute. Da vidimo kakve navike imaju naši najmlađi.

Pelene kao neophodna navika

Bebe su živa bića koja imaju najosnovniju potrebu za nuždom. Kao i svaki odrastao čovjek. Razlika je u tome što malo biće nema dovoljno razvijene motoričke, voljne, kognitivne i druge sposobnosti koje bi mu omogućile da kontroliše defekaciju. Zato su pelene veoma neophodna navika.

Dokle god smo u pelenskom periodu, nekako smo uhodani. Međutim, problemi nastaju kada dođe vrijeme da se prekine navika. Neke bebe pokazuju potrebu da ranije skinu pelene, a neke se jako opiru ovoj aktivnosti.

Roditelji se vrlo često pitaju kada će biti vrijeme da beba ne nosi pelene. Na to pitanje se ne može dati tačan i precizan odgovor. Kada će se pojaviti spremnost za odvikavanje od ove navike zavisi od mnogo faktora. Iako dijeluje kao da nema mnogo smisla prvo naviknuti bebu, a potom je odvikavati, ali je činjenica da je ovaj proces prirodan, a navika neophodna.

Flašica kao neophodna navika

Razvoj svakog ljudskog bića ide određenim tokom. Bebe se rađaju kao stvorenja bez mnogo sposobnosti i razvijenih veština. Tako je i sa mogućnošću pijenja bilo koje tečnosti. Ne mogu to da urade na način na koji to rade odrasli. Zato im treba flašica. Kada je koriste od najranijih dana, naravno da će se naviknuti. Međutim, ova navika je zaista opravdana i veoma neophodna jer je to praktičan način da beba pije mlijeko ili vodu. Flašice su jednostavne za upotrebu, duda liči na bradavicu, pa će je svaka beba rado prihvatiti.

mama beba flasica 1

Nošenje kao neophodna navika

Znate onu čuvenu zapovest „Ne navikavajte bebu na ruke, ne nosite je“? Posmatrajmo je u svjetlu sljedećeg stava – svaka beba ima potrebu za bliskošću sa roditeljima, a posebno sa majkom.

Nošenje malih beba je prirodna i vrlo dobra navika koja podstiče zdrav emocionalni razvoj bebe. Ako je držite kada je uznemirena, šaljete poruku vašoj bebi da ste tu za nju, pružajući joj emocionalnu sigurnost i odskočnu dasku za zdrav razvoj. Emocionalno „najoštećenija“ su ona djeca koja nisu imala odgovarajući odgovor roditelja.

Stoga, stvorite ovu naviku, jer je ona preko potrebna. Naravno, treba imati i dozu zdravog razuma i prosuditi kada je granica pređena. Međutim, kod malih beba granica se teško može preći. Nosite ih i uživajte u njihovoj blizini.

Ova navika se može smatrati nepotrebnom ako nosite nešto starije dijete koje ima sposobnost samostalnog hoda, ali jednostavno ne želi da je koristi. Mi govorimo o toj granici i treba biti oprezan da se ona ne pređe. Pogledali smo navike koje su iz nekog razloga neophodne i dobre. A sad da vidimo kakve navike stvaramo bebama, a potpuno su nepotrebne, a ponekad i vrlo štetne.

mama beba krevetac

Duda je nepotrebna navika

Dajte joj dudu i prestaće da plače! To je sigurno najlakše rješenje. Ako ne želite da slušate nekoga, stavite mu nešto u usta da ga zabavite. Zvuči grubo, ali ponekad se ispostavi da duda služi samo za to.

Ako niste znali, bebe se rađaju s prirodnim refleksom sisanja i to ih zaista tješi i smiruje. Zato su izmišljene dude. Međutim, roditelji zaista znaju pretjerati sa ovim pomagalom, pa bebe po cijele dane provode sa dudom u ustima – i to je problem!

Ova navika im apsolutno nije potrebna. Duda može doprinijeti deformaciji zuba, a ujedno i usporava razvoj govora. Kada su bebina usta stalno puna, naravno da neće govoriti.

Za početak smanjite upotrebu dude, a zatim je prestanite koristiti. Stručnjaci kažu da je opravdano samo tokom prvih šest meseci bebinog života, kada je refleks sisanja veoma dominantan. Nakon toga treba omogućiti da se govorni aparat pravilno razvije. To se može postići samo vježbanjem glasova, a to se može učiniti samo ako duda nije u ustima.

Spomenuli smo deformitete zuba, koji su vrlo česti kod djece koja su koristila dudu. Ovaj problem kasnije zahtijeva vrijeme i trud za rješavanje, pa ga je bolje spriječiti i ograničiti trajanje ove nepotrebne navike kod bebe.

Spavanje sa mamom i tatom je nepotrebna navika

Neće u krevetić, sve smo probali! Koliko puta ste čuli svoje roditelje da to govore? Posljedica je useljenje u mamin i tatin bračni krevet na nekoliko godina. Da, na nekoliko godina, jer se ovakva navika, jednom stečena, teško može prekinuti. Za djecu je najbolje da spavaju sa roditeljima jer se tamo osjećaju sigurno.

Za najmlađe udobnost u vidu sopstvenog kreveta uopšte nije važna. Bitno je samo da je mama blizu, a oni uglavnom sebi stvaraju udobnost, jer tjeraju roditelje na ivicu kreveta ili čak na pod.

Da li zaista želite da svojoj bebi stvorite ovu nepotrebnu naviku i odustanete od kvalitetnog sna? Razmislite ponovo prije uspavljivanja bebe u vašem krevetu.

Vrlo čest razlog za stvaranje ove navike je često noćno buđenje bebe, koje je veoma zamorno. Onda ako je beba blizu nas, lakše je umiriti, dojiti, uspavati. Nema potrebe da ustanete. Sve su to razumljivi razlozi, ali imajte na umu da ćete to trenutno olakšanje platiti kasnije s djetetom u vašem bračnom krevetu.

Pokušajte pronaći načine da ne stvorite ovu nepotrebnu naviku. Neka krevetac bude jedina opcija za spavanje.

Navikavanje na mobilni telefon je nepotrebna navika

Koliko često viđate roditelje da koriste mobilni telefon kao pomoćno sredstvo? Kada beba treba da jede, kada neće da spava, kada treba da bude mirna – tu je mobilni telefon. Samo pet minuta. Još samo malo da ovo završimo.

Sve su to situacije u kojima je mobilni privremeni spas, ali dugoročno nepotrebna navika. Kada se ovakve situacije sve češće pojavljuju, razvija se zavisnost od mobilnih telefona čak i kod najmlađih.

Pokušajte to ne raditi. Uvijek postoji drugi način da se nešto postigne ili uradi. Neka neki drugi sadržaji zaokupe bebinu pažnju. Mnogo je stvari koje vam mogu koristiti bez stvaranja zavisnosti ili nepotrebnih navika.

Navike mogu biti nezgodne stvari. Stvaraju se tokom dugog vremenskog perioda i postepeno, ali kada dominiraju neki zaista mogu biti problem. Prekidanje ili odvikavanje od bilo koje navike je skupa cijena koju treba platiti na kraju. Zato pazite koje navike stvarate svojoj djeci.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se