15.4 C
Zvornik
30. април 2024.

Božić po gregorijanskom kalendaru

Rimokatolička crkva i svi hrišćani koji vrijeme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić, najradosniji praznik kojim se obilježava rođenje Isusa Hrista.

Širom planete proslavlja se praznik koji simbolizuje dolazak sina Božjeg na zemlju.  

Kako uči hrišćanstvo, Isus Hristos rođen je tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvijezda koja se kretala od istoka ka zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema.

Njegovo rođenje donijelo je svjetlost istine ljudskom rodu, čime je ispunjeno starozavjetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Mir od Boga treba širiti

Ponuđeni mir od Boga treba širiti u porodici i životnoj sredini, te biti radostan i ispunjen dobrotom i ljubavlju ne samo jednom godišnje, nego svakodnevno. 

Poruka je to koju je uputio banjalučki biskup Franjo Komarica katoličkim vjernicima u BiH, ali i širom svijeta, koji u nedjelju proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik – Božić.

On je svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti čestitao predstojeći Božić, uz poruku da je drugima oko sebe potrebno pokazati otvorenost za život, zalaganje i solidarnost.

– Potrebno je to činiti svakodnevno, a ne samo jednom godišnje, istinski doživljavati i proživljavati usrećujući sadržaj svetkovine Božića. Svima vama, draga braćo i sestre, želim od srca da vam to uspije i ove i svih narednih godina – rekao je Komarica, koji je poželio blagoslovljenu i plodnu novim djelima novu godinu.
 

Povodom Božića, patrijarh srpski Porfirije poručio je da radost predstojećeg praznika treba da “ispuni duše i srca svih hrišćana kako bismo svi slavili ime Božje u vijekove vijekova“.     
 

Papa Franja je sinoć služio misu u Bazilici Svetog Petra u Vatikanu kada je upozorio da pohlepa i glad za još više moći navodi neke da „konzumiraju svoje susjede“, aludirajući na rat u Ukrajini i druge konflikte u svijetu.

Papa Franja podsjetio je na pohlepu i konzumerizam u raznim oblicima, i pozvao vjernike na povratak izvornim vrijednostima slavljenja Božića i solidarnost sa žrtvama rata i siromašnima.

Božić, kao i Hanuka i Nova godina, kako je saopštila američka svemirska agencija NASA, tradicionlano se u kontinuitetu obilježavaju 22 godine zaredom i na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Jasle dočaravaju uslove u kojima je Hristos rođen 

Vernici u katoličkim i drugim crkvama zapadnog obreda na Božić se klanjaju jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom. 

Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Hristos rođen, potiče iz 13. vijeka.

Takve jasle u svojim domovima danas imaju i vjernici. 

Mnoštvo božićnih obreda razlikuje se od mjesta do mjesta

Mnoštvo je božićnih obreda, koji se razlikuju od mjesta do mjesta, od države do države.

Za Meksiko recimo, tipična je Božićna priča poznata kao „pastorela“, kojom se započinje odbrojavanje do Božića.

Na zabavan način prepričava priču o rođenju Isusa, obogaćenu meksičkom tradicijom, istorijom, lokalnom muzikom i satirom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se