9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Vučević: Više dronova iz pravca Kosova i Metohije

Vojska Srbije već tri dana iz pravca Kosova i Metohije uočava više dronova na teritoriji centralne Srbije, izjavio je ministar odbrane Miloš Vučević i dodao da će dronovi biti eliminisani ili stavljeni pod kontrolu Srbije.

Vučević nije mogao da kaže čiji su dronovi, ali je naveo da dolaze sa područja Kosova i Metohije.

On je naveo da su se dronovi kretali na liniji administrativnog razdvajanja u Kopnenoj zoni bezbjednosti sa Kosovom i Metohijom, sa povremenim ulazima u centralnu Srbiju radi osmatranja položaja Vojske Srbije, kasarni i vojnih objekata.

„Sve se odvija u kontekstu pokušaja praćenja aktivnosti Vojske Srbije na teritoriji pod našom kontrolom. U toku su velike vježbe na teritoriji cijele Srbije. Očekuje se da sutra predsjednik Aleksandar Vučić posjeti dio jedinica na Pasuljanskim livadama“, rekao je Vučević za RTS.

Prema njegovim riječima, Vojska Srbije ima saznanja da je više dronova uočeno u Raškom, Topličkom i Nišavskom okrugu, kao i da je Vučić izdao naredbu da svaka takva letjelica bude oborena ili stavljena pod kontrolu Srbije.

Vučević je rekao da srpski „migovi 29“ nisu patrolirali zbog dronova već je u pitanju redovna patrola nebom, kao i da na dronove vojska može da odgovori avioniskim mitraljezima, topovima, helikopterima i drugim naprednijim sredstvima.

On je rekao da su netačni naslovi iz Prištine da se Vojska Srbije koncentriše na administrativnim prelazima, da ulazi u Kopnenu zonu bezbjednosti.

Vučević je naveo da u ovom trenutku postoje bezbjednosni rizici, prije svega zbog neodgovornog ponašanja Prištine i njenog napuštanja koncepta dijaloga, insistiranja na jednostranim odlukama oko tablica, što sve može dovesti do eskalacije, ali je poručio da nema „Oluje“, „Bljeska“, pogroma iz 2004. godine.

„Srbija ne želi ratove, ne igra se ratnih igrica, ali to ne znači da je slaba i da se plaši i da neće odgovoriti na svaki izazov. Pozivamo Prištinu i njihove patrone iz Kvinte, da vrate Prištinu za pregovarački sto“, rekao je Vučević.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se