7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Građani ustali protiv digitalnog nasilja: „Svi za Mladenov zakon“

Nakon samoubistva mladića Mladena Dulića (22) iz Laktaša, koji je, kako se pretpostavlja sebi život oduzeo zbog internet nasilja, javnost traži da se u BiH donese “Mladenov zakon”.

Na Fejsbuku je formirana grupa “Svi za Mladenov zakon”, sa željom da se kroz diskusiju, prijedloge i inicijative definiše tzv. Mladenov zakon, kojim bi se usvojio zakon protiv diskriminacije, vrijeđanja i nasilja preko društvenih mreža i to na nivou Bosne i Hercegovine.

Osnivači očekuju da se grupi prije svega pridruže pravnici, pravni eksperti iz oblasti krivičnog prava, sociolozi, psihijatri i psihoterapeuti kako bi što bolje pomogli u razumijevanju problema sajberbulinga i doprinjeli da se napravi tekst zakona. Molba je upućena i svima koji mogu pomoći da se inicijativa tzv. Mladenovog zakona proslijedi u Parlamentarnu skupštinu BiH, Dom naroda i Predstavnički dom Parlamenta BiH.

„Cilj grupe je poslati prijedlog teksta zakona i pružiti podršku žrtvama nasilja uzrokovano objavama preko društvenih mreža, te podršku porodicama žrtava sajberbulinga“, poručili su administrator.

Pozvali su sve koji mogu pomoći da se napiše tekst zakona da se jave.

Podsjetimo, mladić iz Laktaša izvršio je samoubistvo prošlog petka, nakon što je snimljen i ismijan na razgovoru za posao, a potom je taj snimak dijeljen na društvenim mrežama gdje se verbalno iživljavanje nastavilo.

Prije nego što je izvršio samoubistvo u petak, mladić je prijavio policiji u Laktašima sporni snimak koji je objavljen dan ranije na društvenoj mreži TikTok.

Mladenova porodica najavila je da će podnijeti tužbe protiv radnika benzinske pumpe, koji je mladića snimao, a prijatelji su rekli da će se boriti svim pravnim sredstvima da se zakoni izmijene i pooštre kazne za nasilje na internetu.

Zbog objave snimka saslušani su radnici benzinske pumpe Veljko Trišić i Dražen Kudra iz Laktaša.

Oni se terete za krivično djelo neovlašteno fotografisanje za koje je zaprijećena kazna do godine dana zatvora, odnosno novčana.

IzvorATV

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se