15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Za devet mjeseci evidentirano 265 ilegalnih migranata

Na području u nadležnosti Policijske uprave Zvornik u proteklih devet mjeseci evidentirano je 265 ilegalnih migranata, što je manje za 376 migranata u odnosu na isti period lani, rekao je načelnik Sektora policije Dražan Erkić.

Erkić je na konferenciji za novinare rekao da je među migrantima bilo 245 muškaraca i 20 žena, od kojih je 23 bilo maloljetno, a dvoje mlađe od sedam godina.

On je naveo da su migranti u prosjeku imali od 20 do 35 godina i da su najvećim dijelom došli iz Pakistana, te da lica iz ove kategorije u ovom periodu nisu počinila nijedno krivično djelo.

Erkić je istakao da i Jedinica granične policije Zvornik ima svoju evidenciju, tako da bi u ukupnom zbiru broj ilegalnih migranata na ovom području bio mnogo veći.

Govoreći o bezbjednosti u saobraćaju, Erkić je naveo da je evidentirano 400 saobraćajnih nezgoda, što je za 44 ili 10 odsto manje nego lani.

On je dodao da su 123 slučaja bila sa povrijeđenim licima, što je za 23 saobraćajne nezgode ili 23 odsto više u odnosu na isti period lani, te da su vozači koji su najčešće prouzokovali nezgode imali od 21 do 30 godina.

Erkić je rekao da je u izvještajnom periodu kontrolisano 9.311 vozila i vozača i evidentirano 10.880 prekšaja, zbog čega je izdato 10.427 prekršajnih naloga i podneseno 114 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Prema njegovim riječima, iz saobraćaja je isključeno 205 vozila i 1.126 vozača, što je za 84 isključena vozača ili sedam odsto manje nego lani.

On je naveo da je zbog vožnje pod dejstvom alkohola isključen 951 vozač, a 14 zbog odbijanja alko-testiranja, dok je šest vozača isključeno iz saobraćaja zbog zbog vožnje pod uticajem narkotika, dok su 72 vozača odbila da se kontrolišu na prisustvo droga.

Načelnik Policijske uprave Aleksandar Vasiljević rekao je da je na području ove uprave tokom devet mjeseci ove godine povećan broj krivičnih djela za 13,4 odsto u odnosu na isti period lani.

Vasiljević je na konferenciji za novinare rekao da je ukupan koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela relativno visok i iznosi 85 odsto, a po nepoznatom izvršiocu 64,91 odsto.

Prema njegovim riječima, u posmatranom periodu narušavanje javnog reda i mira smanjeno je za 9,3 odsto, kao i broja saobraćajnih negoda, dok je poginulo šest lica ili jedno više u odnosu na isti period prošle godine.

„Kada se sagledaju svi rezultati i statistčki pokazatelji može se reći da je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Zornik na zadovoljavajućem nivou“, rekao je Vasiljević.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Mladen Savić rekao je da je od januara do septembra evidentirano 508 krivičnih djela, 13,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Savić je rekao da je 440 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, 21 zbog zloupotrebe droge, te 31 iz oblasti privednog kriminaliteta i 16 protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Zbog izvršenja ovih krivičnih djela nadležnim tužilaštvima podnesena su 462 izvještaja protiv 463 lica, među kojima je bilo 120 povratnika u vršenju krivičnih djela i 11 maloljetnika.

Prema njegovim riječima, ovim krivičnim djelima iz oblasti opšteg kriminaliteta pričinjena je materijalna šteta od 2,4 miliona miliona KM.

On je naglasio da u izvještajnom periodu na području Policijske uprave nije bilo najtežih krivičnih djela koja bi po bilo kom svom obilježju mogla da dovedu do uznemirenja javnosti.

IzvorSrna

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se