2.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Uginula riba u Drini autohtona, šteta nenadoknadiva

Šteta od uginuća ribe u Drini ogromna je i nenadoknadiva jer je, prema riječima ribočuvara, riječ o pomoru autohtone vrste čije mlade jedinke nemaju gdje nabaviti.

Ribočuvar u Sportskom ribolovnom udruženju “Bistro” iz Zvornika Marko Mimić kaže za “Glas” da o težini ove ekološke katastrofe govori i to da bi i milion maraka od odgovornih za ovaj incident bilo uzalud i ne bi pomoglo u saniranju posljedica s obzirom na to da se ova vrste uginule ribe nema gdje kupiti. Krivac za pomor ribe koji već nekoliko dana zaokuplja pažnju javnosti s obje strane Drine najvjerovatnije će ostati nepoznat s obzirom na to da je, kako kaže Mimić, kasno za utvrđivanje odgovornosti budući da je prošlo previše vremena od potencijalnog trovanja.

– Prve uginule jedinke kolege su zapazile u četvrtak ujutro kod Janje, što znači da se ispust otrovnih materija, prema našim procjenama, desio u srijedu prije podne jer ribi treba oko 20 sati da dođe od Čelopeka, najviše uzvodne tačke gdje smo pronašli uginule jedinke, do Janje. Vodu je trebalo uzorkovati u momentu ispusta, eventualno dva sata kasnije, sada je gotovo nemoguće utvrditi ko je kriv jer bi analiza pokazala da je voda čista – pojašnjava Mimić.

Dodaje da je dužina vodotoka na kojem je pronađena uginula riba između 35 i 40 kilometara, te da sa sigurnošću ne mogu tvrditi ni gdje je tačno došlo do pomora.

– Da li je trovanje nastupilo na manjem prostoru u Čelopeku pa se riba kotrljala i pojavila u Janji ili se pomor dešavao kako se zatrovani talas kretao, ne znamo. Na terenu smo zatekli više stotina uginulih jedinki i to mahom mrene i savske nosare, teške od jednog do tri kilograma. Šteta je ogromna jer je to matična riba zadužena za reprodukciju, plus što je riječ o autohtonoj vrsti koja se nema gdje nabaviti – rekao je Mimić.

On je istakao da su se slični slučajevi dešavali sporadično i uvijek u blizini spornog kolektora na koji je priključeno više privrednih subjekata koji ispuštaju određene materije u Drinu.

– Sličnu situaciju imali smo 2016. godine, s tim da smo se tada zadesili na vodi i uzorkovali talas u kojem su ispuštene otrovne materije. Jedno preduzeće je tada preuzelo odgovornost, ali pričati sada o eventualnom krivcu i upirati prstom u bilo koga bilo bi neozbiljno – kazao je Mimić.

Naglašava da je vodostaj Drine trenutno toliko nizak da su trovanje ovih razmjera mogli izazvati i poljoprivrednici pranjem cisterni u rijeci, što nije isključeno s obzirom na to da je u toku jesenja sjetva.

– Svaka opasna materija koja dospije u ovu količinu vode može dovesti do pomora. Za uginuće ribe najvjerovatnije niko neće snositi odgovornost. Ekološki inspektor iz Zvornika u četvrtak je bio na terenu, ali su mu ruke bile vezane s obzirom na to da je talas prošao. Analiza uginule ribe se ne praktikuje – pojašnjava Mimić.

Član Nadzornog odbora Ribolovačkog udruženja “Drina” iz Janje Zekerijah Karjašević, čiji su ribočuvari prvi zapazili pomor, kaže da je otrov vjerovatno ispušten blizu mrestilišta gdje se skupljala krupna riba.

– Mrtve ribe ima koliko hoćeš u rijeci, vjerovatno se može mjeriti u tonama. Prvo smo mislili da se pomor desio negdje u blizini Janje, ali idući uzvodno vidjeli smo da dolazi iz Zvornika pa smo obavijestili kolege. Pretpostavljamo šta je uzrok, ali bez dokaza ne možemo pričati – kazuje Karjašević i dodaje da su određene količine uginule ribe uspjeli izvući iz rijeke, ali da će najveći dio istrunuti u vodi. 

Na teren je, kako “Glas” saznaje, juče izašao republički vodni inspektor, ali nismo uspjeli da stupimo u kontakt s njim, kao ni s ekološkim inspektorom iz Zvornika.

Stanovništvo

Marko Mimić kaže da ga brine što niko ne vodi računa o tome kolike i kakve posljedice ovakvih incidenata mogu biti po stanovništvo.

– Drina se koristi za snabdijevanje vodom nekoliko gradova i naselja, a kada je bilo prethodno trovanje u Drini, kvalitet vode je u tom momentu iz druge svrstan u petu kategoriju. Ovo sada ispuštanje je očigledno bilo manjeg intenziteta i kraćeg vremenskog intervala, ali svakako je opasno – rekao je Mimić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se