5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Turska i Rusija postigle principijelni sporazum o gasnom habu

ISTANBUL- Turska i Rusija su postigle principijelni sporazum o projektu gasnog haba. Turska je počela da realizuje svoj dio obaveza, saopštilo je Ministarstvo energetike Turske.

„Najprije ćemo razmotriti naš dio posla. Počeli smo sa tim. Prijatelji rade u Botašu, Epiašu. Uvijek nam je bio cilj da postanemo gasni i trgovinski centar. U principu, sporazum je postignut oko pregovora. Prvo treba da završimo posao na našoj strani“, rekao je ministar energetike i prirodnih resursa Turske Fatih Donmez novinarima, prenio je Sputnjik.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je tokom foruma „Ruska energetska nedelja“ da bi Rusija mogla da premjesti izgubljeni obim tranzita preko „Sjevernih tokova“ u region Crnog mora, stvaranjem najvećeg „gasnog haba“ u Turskoj radi snabdijevanja Evrope, ako za to budu zainteresovani turski partneri.

„Izgubljeni obim tranzita preko „Sjevernih tokova“ koji prolaze po dnu Baltičkog mora, mogli bismo premjestiti i u region Crnog mora, tako da to postane glavna maršruta za isporuke našeg goriva i prirodnog gasa u Evropu preko Turske, stvaranjem u Turskoj najvećeg gasnog haba za Evropu, ako su, naravno, za to zainteresovani naši partneri“, rekao je nedavno Putin.

On se potom sastao sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i obavijestio ga o ovoj ideji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se