-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Ponovo se broje glasovi za predsjednika Republike Srpske

SARAJEVO – Centralna izborna komisija BiH donijela je odluku o ponovnom brojanju glasova za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

Ponovno brojanje glasova biće obavljeno u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, a ovu odluku CIK-a, nije podržao Vlado Rogić, član Centralne izborne komisije BiH koji je rekao da CIK za tu odluku nema zakonsko uporište, te da to eventualno može uraditi tek nakon što utvrdi rezultate izbora, javljaju Nezavisne

Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, rekao je na samoj sjednici da su članovi CIK održali kolegijum i razmotrili veći broj primjedbi i prigovora  na tok izbornog procesa za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

„Imali smo na uvid određene materijalne dokaze kao što su  video i dokumenti koji nedvojbeno pokazuju da je proces kontaminiran da ne onemogućava pravovremeno utvrđivanje rezultata izbora u skladu sa zakonom“, rekao je Arnautović.

Podsjetimo, opozicione stranke u Srpskoj sumnjaju u regularnost izbornog procesa, jer vjeruju u uspjeh njihove kandidatkinje Jelene Trivić (PDP), dok do sada izbrojani glasovi, kako je objavio CIK, pokazuju da je u trci za predsjednika pobijedio Milorad Dodik (SNSD).

Trivićeva: Odluka CIK-a potvrda onog što smo vidjeli u izbornoj noći

Jelena Trivić, kandidatkinja PDP-a za predsjednicu RS, reagovala je na današnju odluku CIK BiH.

jelena trivic

„Današnja odluka CIK potvrda je onog što se znalo i vidjelo još u izbornoj noći, a to je da je režim Milorada Dodika organizovano prekrajao izbornu volju i to ne samo za nivo predsjednika Republike, nego na svim nivoima. Toliko neregularnosti,  materijalnih dokaza i prijava, dovelo je do ovakve odluke CIK“, navela je Trivićeva.

Kako je dodala „treba istaći da su svi oni koji su učestvovali u organizovanoj izbornoj pljački i krađi Narodne volje činili krivično djelo, kako izvršioci tako i njihovi nalogodavci, i da će pravda biti zadovoljena tek kada se svi oni presude i kada im se odrede drakonske kazne“. 

„To će biti jedini garant da ćemo u budućnosti dočekati ono što je naše ustavno pravo, a to su fer i pošteni izbori. Očekujem i brz rad pravosuđa, dokazi već postoje“, zaključila je Trivićeva.

Dodik: CIK nije poštovao zakon, tužićemo ih

209870

BANJALUKA – CIK BiH odlukom o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsjednika Republike Srpske ne poštuje zakon, izjavio je za RTRS kandidat za predsjednika Srpske i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Zbog nepoštovanja zakona Dodik je najavio tužbu, rekavši da je odluka CIK-a politički motivisana.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se