9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Mrkajić: Nepravilnosti u Bratuncu nije bilo, manipulacije sa glasačkim vrećama u Sarajevu

Nakon podvale da su naprasno otkriveni falsifikovani glasaški listići iz Bratunca na kojima je zaokružen Milorad Dodik, za ATV Marko Mrkajić, predsjednik OO SNSD Bratunac kaže da uz garancije tvrdi da nikakve nepravilnosti nije bilo u Bratuncu i da su se manipulacije sa glasačkim vrećama dogodile u Sarajevu.

„Ja sam obavio razgovor sa predsjednikom biračkog odbora još juče, čovjek garantuje, spreman je da se podvrgne poligrafskom ispitivanju da apsolutno nijedne nepravilnosti nije bilo i njegova pretpostavka je, a i moja takođe, da je to neko namjerno uradio, s obzirom da je vreća rasječena. On garantuje sa druga dva člana da je apsolutno bilo sve sprovedeno sa zakonom. Nijedne zamjerke na to biračko mjesto (Kravice). Čak kaže da su tu bili prisutni i posmatrači OEBS-a“, kaže Mrkajić za ATV.

Pretpostavka svih je da je to urađeno na putu do Sarajeva ili su Sarajevu kad je već stiglo u CIK.

„Na putu je teško, to je policija transportovala. Postoji neka mogućnost da je takav listić došao, ali onda kad saznamo da listići nisu ovjereni i potpisani, onda to otada“, kaže Mrkajić.

Riječ je o očiglednom pokušaju pravljenja incidenta kako bi se obezvrijedio izborni proces u Republici Srpskoj, što će opozicija iskoristiti kako bi tražila ponavljanje izbora.

Kako nezvanično saznanjemo od izvora iz OEBS-a, u noći između 15. i 16. oktobra u Centru za prebrojavanje glasova došlo je do razrezivanja vreća sa izbornim materijalnom iz Bratunca i Šekovića i ubacivanja falsifikovanih listića.

Nakon ove vijesti, mediji naklonjeni opoziciji pokušali su da podvale priču o izbornoj prevari u režiji SNSD,a objavljujući ove tvrdnje na udarnim pozicijama.

Međutim, ubrzo su se predomislili te vijest sklonili sa glavnih pozicija, te je do nje na tim istim medijima teško doći. Vjerovatno su tako odlučili kada su saznali da su glasački listići stigli iz opština u kojima većinu ima opozicija.

Nakon glasanja vreće sa glasačkim materijalnom trasportuju se u Opštinsku izbornu komisiju u ovom slučaju Bratunac i Šekovići, a nakon toga uz pratnju policije prevoze se u CIK.

Mjesta u kojima su vreće mogle biti razrezane su Opštinska izborna komisija ili Centar za brojanje, a pošto čak i članovi Izborne komisije koji su predloženi od strane opozicije tvrde da su vreće neoštećene poslate u pratnji policije za Sarajevo.

Članove izbornih komisija u Bratuncu čine DNS, SDA i nezavisni kandidat. U Šekovićima SDS, PDP i PDP.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se