10.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Zvornik i Mali Zvornik zajednički obilježili Dan srpskog jedinstva

Susretom mladih na Mostu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i simboličnim spajanjem zastava Republike Srpske i Srbije, grad Zvornik i opština Mali Zvornik zajedno su obilježili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Srn2022 9 15 1123832 3

Predstavnik Gradske uprave Zvornik Veljo Tijanić rekao je novinarima da je srećan što zajedno sa vršnjacima iz Zvornika i Malog Zvornika obilježava ovaj praznik.

– Most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića je nezaobilazno mjesto koje simbolizuje istoumlje i nacionalnu pripadnost naše dvije republike. Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave treba stalno da podsjeća ko smo, gdje smo i kuda idemo – naglasio je Tijanić.

On je rekao da 15. septembar nije slučajno izabran za datum obilježavanja, jer je to dan koji podsjeća na početak proboja Solunskog fronta i dan u koji je stao sav bol srpskog naroda, ali i pobjede i uspjesi.

Tijanić je istakao da mladi moraju da sačuvaju zavjet koji su im ostavili preci i da se sjećaju slobodarskih predaka koji su stvarali srpski prostor i identitet svom narodu.

Srn2022 9 15 1123832 4

– Želja nam je da nastavimo da obilježavamo ovaj praznik baš na Mostu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića jer je on simbol našeg jedinstva i slobode – rekao je Tijanić.

Predstavnik mladih Malog Zvornika Aleksandar Andrić naveo je da se ovaj praznik obilježava od 2020. godine s ciljem jačanja jedinstva srpskog naroda u Srbiji i Republici Srpskoj, kao i jačanja kulta nacionalne zastave.

Srn2022 9 15 1123832 5

– Nema veće vrijednosti za jedan narod od njegovog zajedništva, sloge i slobode – rekao je Andrić, koji je i odbornik u Skupštini opštine Mali Zvornik.

Andrić je naglasio da ovaj praznik treba da se njeguje, voli, obilježava i slavi, ne da bi to nekoga vrijeđalo, nego radi držanja do svojih nacionalnih praznika, poštujući drugo i drugačije.

IzvorSrna

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se