10.4 C
Zvornik
25. април 2024.

Srpska i Srbija slave Dan srpskog jedinstva

Svečanost u čast obilježavanja 15. septembra – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave počela je u Bijeljini, u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije, kao i brojnih građana.

Obilježavanje ovog bitnog datuma počelo je na Gradskom trgu intoniranjem himni Srbije i Srpske.

20220915115249 434087

Patrijarh: pravoslavna vjera garant nepokolebljivog srpskog jedinstva

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Bijeljini da je konstanta i garant nepokolebljivog srpskog jedinstva pravoslavna vjera, koju Srbi ni za šta nisu mijenjali i koja ih je kao narod očuvala neizmijenjene.

-Gde ima crkve, ima i našeg naroda. A gde je nema, pre ili kasnije, odumire i narod- rekao je patrijarh u obraćanju na centralnoj svečanosti povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Bijeljini.

Patrijarh Porfirije je istakao da jedinstvo srpskog naroda nije u brojkama, niti i u matematici i geografiji, a nije zasnovano ni na krvi i tlu.

-Naše jedinstvo nije u kvantitetu, već u kvalitetu. Jedna grčka poslovica kaže: „Nije u mnogome dobro, ali u dobrome uvek jeste mnogo“. Zato naše jedinstvo treba da ostane duhovno jedinstvo kao osnov svega -napomenuo je patrijarh srpski.

Podsjetivši da su Srbi ne tako davno bili pod zastavama koje nisu iskazivale srpski duhovni identitet, sistem vrijednosti i način života, patrijarh Porfirije je ukazao da se srpski narod pod tim barjacima samoporicao i postajao bezoblična masa pogodna da je drugi oblikuju kako hoće.

-Da se ne lažemo, i danas smo otvoreno i ispod radara izloženi nasrtajima raznih ideologija i politika, koje nam nose tuđe zastave, koje hoće da iznutra preoblikuju naš sistem vrednosti i naprave od nas ono što niti smo bili, niti želimo da budemo – upozorio je patrijarh srpski.

Njegova svetost rekao je da svaki narod ima svoju dušu, ističući da je, ako se nje odrekne ili je izgubi i zapostavi, osuđen na odumiranje.

-Duša srpskog naroda jeste hrišćanska pravoslavna vera. Da njome nije živeo, naš narod bi davno nestao sa istorijske scene – ukazao je patrijarh Porfirije.

Ističući da je zastava simbol jedinstva i znak duhovnog dubinskog identiteta jednog naroda, patrijarh Porfirije je naveo da srpska zastava upućuje na to ko smo, šta smo i kojim putem smo se zaputili.

-Značenje naše zastave i svih prethodnih ima svoj koren u hristolikoj zastavi pobede i slobode cara Konstantina. Zato ona treba da bude znak da je naš identitet izgrađen i utvrđen na istom identitetu na kojem je građena i Konstantinova zastava, a to je identitet koji se zove Crkva Hristova – naglasio je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je rekao da, gdje god da srpski narod živi, postoji zlatna nit koja ga povezuje i čini jednim i jedinstvenim.

-Ta nit se zove pravoslavna vera i Srpska pravoslavna crkva – naglasio je patrijarh Porfirije.

Cvijanović: Očuvati volju naroda, ali snagu institucija

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da danas, treći put, Republika Srpska i Republika Srbija zajednički obilježavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kao dan početka proboja Solunskog fronta, ali i kao simbol svega onoga što srpski narod, ma gdje on bio, baštini duboko u sebi.

-Ovo je dan kad slavimo i naš identitet u svim svojim elementima, vrijednosti na kojima počivamo koji su čuvani i odbranjeni kroz istoriju i to češće u teškim nego u jednostavnim i lakim vremenima. Stoga, ova tri elementa, koja su u fokusu današnjeg praznika – jedinstvo, sloboda i zastava, imaju posebnu važnost i težinu koji uveliko izlaze iz okvira simbolike i suštinski se vezuju za našu sposobnost da opstanemo i da trajemo -istakla je Cvijanovićeva.

U obraćanju na svečanosti obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Bijeljini, predsjednik Republike Srpske je naglasila da nekad pod uticajem spoljašnjih faktora, a nekad i zbog vlastitih slabosti i nezrelosti, srpski narod je tokom istorije često bio razjedinjen i posvađan i, kao takav, predstavljao je plijen mnogima koji mu nisu željeli dobro.

-Danas živimo u vremenima u kojima, čini se, ne samo da nam je potrebno jedinstvo, već i krajnja racionalnost da bismo se kretali naprijed i da bismo bili sposobni da se adekvatno suočimo sa svim izazovima koje složene geopolitičke i, uopšte, globalne okolnosti stavljaju pred nas. Zato je važno očuvati volju naroda, ali snagu institucija i vjerujem da je i naše današnje okupljanje pokazatelj naše opredijeljenosti da, vodeći računa o onome što nas je prošlost naučila, idemo krupnim koracima u budućnost –  naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da će se u toj budućnosti Republika Srpska osjećati bezbjednije i zaštićenije jer zna da postoji Srbija koja je motor razvoja cijele naše regije, ali i najvažniji faktor mira i stabilnosti.

Kao neko ko je niz godina neposredno uključen u različite procese u vezi sa ovim pitanjem, Cvijanovićeva je rekla da zna da institucije i Republike Srbije i Republike Srpske predano rade na kreiranju svih neophodnih uslova u kojima nacionalno jedinstvo i saradnja mogu u potpunosti doći do izražaja, od zajedničkih infrastrukturnih, privrednih, turističkih, kulturnih, obrazovnih i svih drugih programa.

Ona je dodala da je i današnji događaj u toj funkciji, jer svaki novi kilometar auto-puta prema Srbiji znači i jaču vezu između Srpske i Srbije, te da je važno očuvati kolektivnu svijest o značaju takve saradnje, na čemu institucije posvećeno rade.

-Naša istorija na koju se često pozivamo naučila nas je da slobode nema bez svoje države. Nama, kao i svima drugima u regionalnim i globalnim okvirima, potrebni su mir i stabilnost, kao preduslovi ukupnog društvenog, ekonomskog i svakog drugog razvoja. U kompleksnim i izazovnim vremenima u kojima živimo, od nas se zahtijeva da se opredijelimo za jednu stranu, ali Republika Srpska, u kapacitetima koji joj to dozvoljavaju, nastoji sačuvati vlastitu autonomiju odlučivanja i djelovanja, razvijajući prijateljske i partnerske odnose sa svima – ukazala je predsjednik Srpske.

Ona je dodala da je najsnažniji partner Republike Srpske na tom putu bila i biće Republika Srbija, koja je više od prijatelja i partnera.

.Ona je naš oslonac po svim pitanjima od ključne važnosti za opstanak i razvoj i želim ovom prilikom da izrazim zahvalnost rukovodstvu Republike Srbije, na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, za svu nesebičnu podršku i pomoć, ali i razumijevanje našeg položaja i izazova sa kojima se suočavamo. Budimo ponosni na ono što su danas Srbija i Srpska. Slaveći današnji praznik, podignimo visoko naše trobojke, jer one su bile i uvijek će biti simbol naše slobode i nacionalnog jedinstva! – poručila je Cvijanovićeva.

20220915115250 434087

Ceremoniji prisustvuju i ministri u vladama Srpske, Srbije i u Savjetu ministara, poslanici, gradonačelnici i načelnici, predstavnici institucija Srbije i Republike Srpske, predstavnici Srba iz regiona, mnogobrojne zvanice i građani Republike Srpske i Srbije.

Manifestaciju posvećenu obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave organizuju Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Srbije.

Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave obilježava se od prošle godine.

Praznik se obilježava 15. septembra, jer je na taj dan 1918. godine srpska vojska, zajedno sa saveznicima, probila Solunski front.

Ovaj praznik pprošle godine roslavljen je na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu.

Na današnji praznik počeli su radovi na izgradnji dionice auto-puta od Bijeljine do Rače u mjestu Velika Obarska, nedaleko od Bijeljine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se