12.4 C
Zvornik
27. јул 2024.

Kupljena kuća za potrebe proširenja crkvene porte stare crkve u Zvorniku

ZVORNIK – Blagoslovom i zalaganjem NJegovog Preosveštenstva Episkopa zvorničko- tuzlanskog Gospodina Fotija, Crkvena opština Zvornik Stari Grad, kupila je kuću uz crkvenu portu potrebnu za proširenje crkvenog dvorišta.

-Kontinuirano smo renovirali sve potrebno na svetom hramu i zahvaljujući dobrim parohijanima, privrednicima, ljudima dobre volje, ktitorima, Gradskoj upravi i Republičkim vlastima, uspjeli smo uz pomoć Božiju da riješimo dosta potrebnih radova – saopšteno je na zvaničnom sajtu Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Tek što je generalno uređena crkvena porta ukazala se prilika za novobogougodno djelo, da se kupi kuća i pomoćni objekat za potrebe proširenja porte naše zvorničke svetinje.

-Radost smo osjetili zbog odluke komšija da poslije mnogo godina usliše glas naše molbe i odluče da nam prodaju svoju kuću ali isto tako smo imali veliku brigu kako da skupimo potrebni novčani iznos – kažu u saopštenju na sajtu Eparhije i dodaju da su zahvaljujući Srpskom članu Predsjedništva BiH g. Miloradu Dodiku i Vladi Republike Srpske prikupljena sredstva za kupovinu kuće i još nešto sredstava za dalje planirano uređenje naše najstarijeg gradskog hrama.

-Ovim putem im se mnogo zahvaljujemo u ime naše svetinje i vijernog naroda koji dijeli sa nama ovu duhovnu radost!

Hram rođenja Sv. Jovana Preteče je najstariji parohijski hram u Srpskoj pravoslavnoj eparhiji zvorničko-tuzlanskoj. Podignut je na temeljima starog hrama 1817. godine. Ovaj vjerski objekat dobija na važnosti, jer se zna da je crkva od 1823. do 1852. bila sjedište zvorničkih mitropolita. Crkvu krase zvona iz 1927. godine, dar Zvorniku od Kralja Aleksandra I Karađorđevića. Hram je pod zaštitom države sa vrijednim pokretnim ikonama, starim knjigama hrisovuljama i zastavom Srpskog zanatskog društva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se