3.1 C
Zvornik
08. децембра 2023.

Njemački vojnici u BiH od naredne sedmice

Njemački Bundesver počeće s angažovanjem svojih vojnika u BiH od sredine avgusta, saopšteno je iz EUFOR-a, u čijim redovima će vojnici biti dio vojne misije EU u BiH Althea.

Kako je saopšteno, dolazak vojnika odvijaće se u fazama, a ponovnim vraćanjem Njemačke broj zemalja koje participiraju u evropskoj vojnoj misiji u BiH se popeo na 20.

– Biće angažovano maksimalno 50 pripadnika. Ovo novo osoblje EUFOR-a će obezbijediti dodatni kapacitet u Glavnom štabu EUFOR-a i za EUFOR-ove timove u kućama za vezu i osmatranje, koje su na nepristrasnoj osnovi angažovane širom BiH. LOT kuće su EUFOR-ova veza s lokalnim zajednicama i lokalnim vlastima – saopšteno je.

Kako su naglasili, osoblje u LOT-ovima će živjeti s lokalnim zajednicama u kojima služi i omogućiće da EUFOR ima pozitivne i važne veze s lokalnim i regionalnim vlastima.

– LOT kuće će takođe omogućiti priliku za građane BiH da imaju kontakt s EUFOR-om i time dobiti priliku za direktan dijalog. Ovo angažovanje je dalja demonstracija posvećenosti EU stabilnoj, prosperitetnoj i evropskoj budućnosti za sve građane u BiH – saopšteno je.

Nezavisne su se prošle sedmice obratile Ambasadi Njemačke i Ministarstvu odbrane Njemačke s pitanjem kada će biti upućeni vojnici u BiH, ali u obje institucije su Nezavisne uputili na EUFOR.

Јehov Hauptbutsmen, portparol vojnih misija Bundesvera za Kosovo, Irak i Јordan, je samo rekao da će do angažovanja vojnika doći uskoro, ali da će o konkretnim detaljima javnost biti obaviještena putem EUFOR-a.

– Njemački Bundestag je 8. jula 2022. godine izglasao mandat za angažovanje njemačkih vojnika u okviru misije EUFOR Althea. Planovi za ovo angažovanje su u toku i zato vas molimo za razumijevanje što vam zbog tog procesa ne možemo davati informacije o rokovima za premještanje snaga Bundesvera – rekao je on.

Nezvanično, Nezavisne saznaju da je Ana Lena Berbok, ministarka spoljnih poslova Njemačke, prilikom posjete BiH obavijestila sva tri člana Predsjedništva i druge visoke organe u BiH o namjeri Njemačke da se vrati u EUFOR. Nezavisnim je rečeno da nije bilo primjedaba ni sa jedne strane, a da su se određene rezerve i zabrinutosti pojavile naknadno, tek nakon što je javno objavljena ta informacija.

Takođe, kako je rečeno Nezavisnim, u Njemačkoj postoji želja da se ovaj angažman ne tumači na negativan način jer postoji zabrinutost da niko svojim riječima ili potezima ne ugrozi bezbjednost i živote njemačkih vojnika. Kako saznaju Nezavisne, u Berlinu se mnogo pažnje pridaje na koji način se u javnosti nastupa i kako ti nastupi mogu da se odraze na bezbjednost pripadnika Bundesvera.

Kako je objavljeno u usvojenom dokumentu na stranici Bundestaga, cilj operacije njemačkih pripadnika u EUFOR-u podrazumijeva prevazilaženje etničkih tenzija, kao i približavanje BiH ka EU i NATO-u.

Vojnici koji budu angažovani će, kako je naglašeno, dobiti i upute o upotrebi vatrene sile.

– Primjena vojne moći od strane njemačkih oružanih snaga oslanja se na međunarodno pravo i biće dodatno precizirana kroz posebna pravila. Ona uključuju angažovanje vojne moći u cilju vlastite zaštite i zaštite drugih pripadnika misije EUFOR Althea, kao i u slučaju pružanja prve pomoći. Pravo na samoodbranu se podrazumijeva – dodaju u dokumentu.

Kao jedan od razloga za ovu odluku naveden je potencijal za destabilizaciju BiH, kao i moguće otcjepljenje Republike Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se