17 C
Zvornik
26. април 2024.

Krenuli za Međugorje: U poljskom autobusu bila i tri svešetnika i šest časnih sestara

U autobusu koji je rano jutros sletio s autoputa u Hrvatskoj, prilikom čega je stradalo 12 ljudi, među putnicima su bila i tri sveštenika te 6 časnih sestara, objavili su poljski mediji a prenijeli hrvatski.

Prema informacija sa kojima raspolažu zvančnici, autobus sa državljanima Poljske išao je u Međugorje u BiH.

Na mjestu nesreće poginulo je 11 osoba, a 32 su zbrinute u bolnicama u Varaždinu, Zagrebu i Čakovcu. 

„Nažalost, još jedna osoba koja je bolnički zbrinuta u međuvremenu je preminula, tako da u ovom trenutku imamo 12 osoba koje su izgubile život u ovoj prometnoj nesreći“, rekao je Davor Božinović,  ministar unutrašnjih poslova Hrvatske.

On je dodao da jepredsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković razgovarao s poljskim premijerom Moravieckim i izrazio mu je saučešće, kao i porodicama i narodu Poljske.

Plenković je na Twitteru objavio da je povodom nesreće razgovarao s poljskim kolegom. 

„U ime vlade izrazio sam saučešće porodicama poginulih, izvijestivši da su sve službe anagažovane i da se povrijeđenima pruža pomoć“, napisao je Plenković.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman takođe je, u razgovoru sa svojim poljskim kolegom Zbignivom Rauom, izrazio saučešće povodom tragične saoraćajne nesreće poljskog autobusa na autoputu A4 kod Brezničkog Huma.

Grlić Radman je na Twitteru objavio da je u razgovoru s Rauom „iskazao nadu u brz oporavak unesrećenih“, te naglasio da „nadležne službe pružaju svu potrebnu pomoć“. 

„Hrvatski narod solidaran je s Poljskom i njenim građanima“, napisao je Grlić Radman na Twitteru.

Direktorica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević dodala je da je bilo angažovano 14 timova hitne pomoći iz Varaždinske, te po jedan iz Zagrebačke i Međimurske županije.

„Oni su dobili dojavu u 5.35, prvi tim je bio u 5.48 na licu mjesta i u konačnici smo proglasili akciju završenom u 7.55. Tokom to malo vremena je 18 pacijenata, koji su bili izrazito teško povrijeđeni, prevezeno u zagrebačke bolnice, Dubravu, Rebro i Traumatološku“, kazala je Grba-Bujević.

Povezane vijesti: Hrvatska: U saobraćajnoj nesreći na auto-putu poginulo 12 osoba

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se