13.4 C
Zvornik
05. октобра 2022.

Albanija dostavila rezoluciju o neosnovanosti tvrdnji o trgovini ljudskim organima

Stalna misija Albanije u Savjetu Evrope dostavila je svim državama članicama i posmatračima rezoluciju o neosnovanosti tvrdnji o nezakonitoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i u Albaniji, usvojenu u albanskom parlamentu u julu sa molbom da je dostave nadležnim organima.

U propratnoj noti posebno se izdvajaju djelovi rezolucije koji sadrže tvrdnju o tome da navodi iz izvještaja Dika Martija, ni poslije 10 godina istrage, nisu dokazani niti su zasnovani na činjenicama, kao i poziv Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope da sačini novi izvještaj u kojem će preispitati navode o nezakonitoj trgovini ljudskim organima.

Kako se dodaje, rezolucija koja je koja je priložena uz notu je odgovor na Rezoluciju 1782 iz 2011. godine Parlamentarne skupštine Saveta Evrope „Istraga navoda o nehumanom postupanju prema ljudima i nezakonita trgovina ljudskim organima na Kosovu“, koja je bazirana na Martijevom izvještaju.

U noti je navedeno da, prema rezoluciji koju je usvojio albanski parlament 21. jula, optužbe iznijete u Izvještaju Dika Martija o ubijanju ljudi radi vađenja i prodaje njihovih organa i nedozvoljene trgovine ljudskim organima u Albaniji i/ili na Kosovu i Metohiji, poslije više od deset godina dubinskih istraga „ostaju neosnovane, nedokazane i nisu zasnovane na dokazima i činjenicama“, prenosi portal „Kosovo onlajn“.

Albanskom rezolucijom se poziva Parlamentarna skupština Savjeta Evrope da napravi naknadni izvještaj i da preispita Rezoluciju 1782 iz 2011. godine tako što će ponovo procijeniti navode o nezakonitoj trgovini ljudskim organima u Albaniji i/ili na Kosovu.

Zvaničnici Srbiji osudili su taj potez Tirane.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se