1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Počinje novi ciklus infrastrukturnih ulaganja u zvorničko školstvo

Grad Zvornik godinama ulaže u obrazovanje i obrazovnu infrastrukturu kako bi se obezbijedila budućnost grada. Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović svake godine pored izdvajanja iz gradskog budžeta lobira za različite projekte na višim nivoima i kod brojnih donatora.

„U planu nam je renoviranje krova na zgradi osnovne škole u Petkovcima u vrijednosti od 112.000 KM, kao i u Skočiću gdje je potrebno 40.000 KM za krov i još 13.000 KM za izmještanje kotlovnice. U budžetu grada planirano je 135.000 KM za infrastrukturu obrazovnih ustanova. Planiramo i renoviranje mokrih čvorova u fiskulturnoj sali osnovne škole u Roćeviću za šta je Predsednica Republike Srpske izdvojila 50.000 KM, a grad 36.000 KM. Za studentske stipendije smo izdvojili 200.000 KM, a nešto više od 300.000 KM za subvenciju prevoza učenika. A sve naše škole i predškolske ustanove imaju stalnu podršku Gradske uprave. Jedna od takvih aktivnosti jeste i podrška Tehničkom školskom centru prilikom apliciranja na poziv za rekonstrukciju zgrade,“ istakao je gradonačelnik Stevanović.

Početkom ove godine Tehnički školski centar je uz podršku grada Zvornika aplicirao u okviru poziva za projekat „Analiza infrastrukturnih potreba obrazovnih institucija u Bosni i Hercegovini“, nakon čega je urađena evaluacija prijavljenih institucija. Zvornički TŠC jedna je od 20 odabranih srednjih stručnih škola u Bosni i Hercegovini koje će dobiti sredstva od Evropske Unije za rekonstrukciju školske zgrade.

Prema riječima direktora Tehničkog školskog centra Gorana Grujića polovinom juna ova škola dobila je obavještenje od konzorcijuma „COWI’ koji realizuje projekat da su izabrani i da očekuju posjetu Ekspertskog tima ovog konzorcijuma.

„Na osnovu plana realizacije projekta Ekspertski tim će do kraja ove godine završiti projekat za našu školu, nakon čega će Evropska Unija započeti neophodne procedure, čije trajanje je predviđeno na period od šest do devet mjeseci. Druga zgrada naše škole kroz ovaj projekat treba da bude u potpunosti rekonstruisana, nakon čega će učenici i zaposleni imati savremen i energetski efikasan objekat,“ zaključio je Grujić.

Zvornički Srednjoškolski centar „Petar Kočić“ dio je prekogranične saradnje sa školom iz Rume. Projekat čija je vrijednost 252.000 evra finansiran je od strane Evropske unije, realizacija je počela u maju prošle godine i traje 18 mjeseci. Škola će osim obuke i razmjene iskustava dobiti i opremu u vrijednosti od 35.000 eura, rekla je Biljana Pisić, direktorica SŠC „Petar Kočić.

„Ovaj projekat spaja dvije ugostiteljske škole i obuhvata seriju različitih obuka kroz koje prolaze profesori, učenici i njihovi roditelji. Cilj obuka je zdrava ishrana, kako napraviti zdrav proizvod i naravno zbližiti naše dvije škole. Škola će dobiti mini sušaru za tjestenine, a dvije postojeće učionice biće pretvorene u restoran. Građevinske radove finansiraće Grad Zvornik, jednim dijelom, a ostatak finansiramo iz sredstava koja su ovoj školi odobrena za rekonstrukciju,“ istakla je direktorica Pisić.

Grad Zvornik je jedan od najboljih u BiH kada je riječ o obuhvatu djece predškolskim programom. Samo u ovoj godini njih 260 pohađalo je predškolsku nastavu u 13 odjeljenja. Rad sa obrazovnim ustanovama i stalno unapređivanje uslova u kojima borave i obrazuju se djeca Zvornika je prioritetan. Gradska uprava će nastaviti da pruža podršku institucijama i drugim organizacijama kako bi poboljšali uslove života svih građana Zvornika.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se