8.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Odgovor Srbije na zabranu Vučiću da posjeti Јasenovac

Zvaničnici Srbije danas su osudili odluku Hrvatske da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabrane posjetu Јasenovcu i Pakracu. Vučić je trebalo da položi cvijeće u Јasenovcu. Odluka hrvatskih vlasti je najveći skandal u mordernoj istoriji odnosa Srbije i Hrvatske, samo su neka od reagovanja na današnju notu Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske.

Selaković: Odluka Hrvatske zastrašujuća i nečuvena

Ono što stoji u noti Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske, kojom se zabranjuje privatna posjeta Јasenovcu predsjedniku Srbije Aleksandra Vučića, je ne samo skandalozno, već i zastrašujuće, nečuveno i nevjerovatno da se dešava nakon Drugog svjetskog rata, istakao je danas šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

On je naveo da je Srbija uputila notu Amasadi Hrvatske u Srbiji, koju je otpravnica poslova danas odbila da primi.

Najavio je i da će Vlada Srbije odlučiti i odgovarajućim protivmjerama.

– Vlada Srbije donijeće odluku o protivmjerama koje će biti uvedene, a koje će se zasnivati na opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava – naglasio je Selaković na pres konferenciji.

Selaković je pročitao notu hrvatskog Ministarstsva, koja je Ambasadi Srbije u Zagrebu dostavljena 15. jula, u kojoj je navedeno da, povodom informacija iz neslužbenih izvora o mogućoj poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića području Јasenovca i Pakraca, 17. jula, prilikom planiranja posjeta stranih zvaničnika, vrijeme, priroda i program posete treba da budu predmet službene komunikacije i dogovora obje strane.

Na tu notu, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odgovorilo je notom koja je predstavljena otpravnici poslova u Ambasadi Hrvatske u Beogradu, jutros u 10 sati, a koju je ona odbila da primi.

Selaković je pročitao i notu srpskog Ministarstva:

– Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je šokirano protivpravnom, anti-evropskom i anti-civilizacijskom odlukom Ministarstva za spoljne i evropske poslove Hrvatske kojom se, na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršeći princip slobode kretanja, zabranjuje dolazak predsjedniku Srbije u Јasenovac, na mjesto stradanja više stotina hiljada nevinih žrtava srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti“.

Navodi se da je namjera predsjednika Srbije Aleksandra Vučića bila samo da položi cvijeće i zapali svijeću na svetom mjestu na kome su tokom Drugog svjetskog rata ubijene stotine hiljada Srba.

Povodom navoda iz hrvatske note da je poseta neprihvatljiva, jer nisu službeno informisani i posjeti, MSP Srbije obavijestilo je da je predsjednik Srbije zainteresovan da učini službenu posjetu Spomen području Јasenovac u bilo kom terminu, u periodu do 17. septembra.

– U dubokom uvjerenju da Hrvatska, kao i Srbija, najsnaznije osuđuje i gnuša se najodvratnijih zločina koje je nad srpskim narodom izvršila nacistička NDH tokom čitavog perioda svog postojanja, a čiju je kulminaciju predstavljao sistem koncentracionih logora Јasenovac, MSP očekuje omogućavanje neometane posjete predsjednika Srbije ovom svetom mjestu i u tom smislu, od hrvatske strane očekuje da za tu priliku pruži odgovarajući tretman koji se odnosi na najviše strane zvaničnike, uključujući i sve potrebne bezbjednosne aspekte – navodi se u noti.

Takođe, podsjeća se da je u prethodnih godinu dana zabilježeno preko 700 ulazaka nosilaca diplomatskih i službenih pasoša Hrvatske u Srbiju, bez ikakvih prethodnih službenih najava, uključujući visoke zvaničnike Hrvatske, poput ministra nauke i obrazovanja Radovana Fuksa 24. juna, Zvonka Milasa, državnog sekretara u Јancelariji za Hrvate izvan Hrvatske, 18. marta, Milana Bošnjaka, izaslanika predsjednika vlade Hrvatske, 17. decembra 2021. godine.

U tom smislu, MSP, kako ističe, zadržava pravo da adekvatno odgovori na odluku hrvatske strane.

Ministarstvo je izrazilo očekivanje da postojeća situacija izazvana odlukom da se onemogući ulazak u Hrvatsku predsjedniku Srbije, bude brzo razrešena.

„Ono što je za mene kao građanina, kao Srbina, zaista neverovatno jeste da neko u polaganju cveća na mesto najvećeg stratišta srpskog naroda u istoriji uopšte, vidi haos. Zamislite taj haos koji bi nastao polaganjem cveća na mesto najvećeg stratišta srpsko naroda u istoriji“, ukazao je Slekaović.

Možda je, dodao je, haos u tome što bi predsjednik Srbije položio cvijeće na kome bi se nalazila traka crveno-plavo-bijele boje, a ne sa hrvatskim rasporedom boja na trobojci.

– Ipak je tamo ubjedljiva većina žrtava bila srpske nacionalnosti – rekao je Selaković.

On je istakao i da je u potpunosti saglasan sa ocenom premijerke Ana Brnabić, koja je kazala da je ovo ravno odluci da neko predsjedniku Izraela zabrani odlazak u Aušvic.

Selakovć je dodao da će predsjednik Srbije u sutrašnjem obraćanju javnosti iznijeti više detalja o ovom slučaju.

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da je zabrana predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da položi cvijeće u Јasenovcu antievropska i anticivilizcijska odluka Zagreba i najveći skandal u mordernoj istoriji odnosa Srbije i Hrvatske.

Brnabićeva je navela da je zabrana privatne posjete mjestu na kojem je ustaški režim ubio na stotine hiljada Srba i gdje je bio logor za djecu, i više od prvorazrednog skandala.

– To je kao da predsjedniku Izraela zabranite da posjeti Aušvic – rekla je Brnabićeva i ukazala da je decenijama u Hrvatskoj na sceni relativizacija strašnog zločina koji se desio u Јasenovcu.

Brnabićeva je rekla da je Vučić i ranije želio da posjeti Јasenovac, ali da je bio zamoljen da zarad dobrih odnosa tu posjetu odloži, što je i učinio.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin najavio je da će od danas svi funkcioneri Hrvatske biti stavljeni na poseban režim kontrole, a nosioci službenih ili diplomatskih pasoša moraće posebno da najave i obrazlože svoju posjetu ili prolazak kroz Srbiju.

Vulin je, komentarišući odluku hrvatske Vlade da zabrani predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti Јasenovac, rekao da će ovo važiti dok je on ministar policije Srbije ili dok Hrvatska ne počne da se ponaša kao da nije NDH, saopšteno je iz MUP Srbije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se