14.3 C
Zvornik
26. април 2024.

Hram u Drinjači dobija ikonu Svetog novomučenika Slobodana

Hram Svetog đakona Avakuma u Drinjači će, uz blagoslov NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničkog-tuzlanskog Fotija, sutra dobiti ikonu Svetog novomučenika Slobodana Stojanovića Kameničkog, rekao je paroh drinjački Marko Danojlović.

Ovo je prva ikona urađena nakon kanonizacije, po kojoj će u budućnosti biti oslikavane i sve ostale njegove ikone.

U Hramu Svetog đakona Avakuma u Drinjači sutra će biti služena sveta liturgija povodom kanonizacije Slobodana Stojanovića iz zvorničke Kamenice, koji je mučenički ubijen u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Sveštenik Danojlović rekao je novinarima da ikona ostaje trajno u hramu Svetog đakona Avakuma u Drinjači, te da je veliki blagoslov da prva urađena ikona nakon kanonizacije bude u drinjačkom hramu.

Poslije svete liturgije, koja će biti služena od 9.00 časova, na dan ubistva Slobodana Stojanovića /12/, na mjesnom groblju u Drinjači biće položeno cvijeće na humku ubijenog dječaka.

Dječak Slobodan Stojanović /12/ ubijen je u Kamenici kod Zvornika u julu 1992. godine kada se u selo vratio po psa. Ubila ga je pripadnik takozvane armije BiH Elfeta Veseli.

Slobodanovo tijelo pronađeno je u junu 1993. godine u masovnoj grobnici kod Jošanice. Prema patologu Zoranu Stankoviću, na dječaku su konstatovane brojne i smrtonosne povrede na glavi i tijelu nanesene tokom života i poslije smrti. Odsječeno mu je uvo, a oštrim predmetom nanesene posjekotine po stomaku, dok mu je u sljepočnicu iz blizine ispaljen metak.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve, na redovnom majskom zasjedanju, kanonizovao je Slobodana Stojanovića, te protojereje Milana Petkovića i Timotiju Popovića.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se