8.1 C
Zvornik
27. април 2024.

Državljani BiH mogu da provjere birački spisak

 Izvod iz Privremenog biračkog spiska za opšte izbore od danas je izložen javnosti do 4. jula, saopštila je Centralna izborna komisija (CIK) BiH i pozvala sve državljane BiH s biračkim pravom da izvrše uvid.

Izborne komisije dužne su da izlože izvode u elektronskoj ili u štampanoj formi u propisanom roku u centru za birački spisak, mjesnim zajednicama, na internet stranici opštine/grada ili izborne komisije i drugim pogodnim mjestima utvrđenim planom izlaganja Privremenog biračkog spiska.

Na taj način birači mogu da pristupe, provjere i izvrše ispravku ili dopunu svojih podataka kod nadležnog organa, te se opredijele za biračku opciju (opština, odnosno mjesto glasanja i način glasanja – lično ili u odsustvu).

Ukoliko izborna komisija ocijeni da u određenom naseljenom mjestu, zbog nemogućnosti elektronske provjere birači neće biti u mogućnosti provjeriti svoje podatke, izvod iz Privremenog biračkog spiska za biračko mjesto koje se nalazi u tom naseljenom mjestu će se odštampati i izložiti na pogodno mjesto za izlaganje s ciljem dostupnosti navedenim biračima.

CIK poziva sve državljane BiH s biračkim pravom da izvrše uvid u izvode iz Privremenog biračkog spiska, te da ukoliko utvrde potrebu za ispravkom i dopunom svojih podataka odmah kontaktiraju nadležni matični ured i centar za birački spisak kako bi se izvršile potrebne ispravke ili dopune.

„Pozivamo sve one koji imaju informaciju da se na izvodima nalaze imena lica koja su umrla da o tome odmah obavijeste nadležni matični ured i centar za birački spisak kako bi se pokrenule procedure upisa tih lica u matičnu knjigu umrlih i da bi se izvršilo brisanje podataka tih lica sa biračkih spiskova koji će se koristiti za potrebe provođenja opštih izbora“, navodi se u saopštenju.

Izvod iz Privremenog biračkog spiska izrađen je sa stanjem na dan raspisivanja izbora, odnosno 4. maja u elektronskoj verziji, po osnovnim izbornim jedinicama i biračkim mjestima sa prethodnih izbora.

Izvod ne sadrži podatke o jedinstvenom matičnom broju i adresi birača, te je s tim u vezi CIK dostavila izvod iz Privremenog biračkog spiska opštinskim/gradskim izbornim komisijama.

Iz CIK-a napominju da se izvod iz Privremenog biračkog spiska izlaže na uvid javnosti u periodu od 120 do 90 dana prije dana održavanja izbora.

Izlaganje izvoda iz Privremenog biračkog spiska na uvid javnosti izuzetno je značajno u segmentu tačnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta Centralnog biračkog spiska, napominju iz CIK-a.

Opšti izbori u BiH zakazani su za 2. oktobar ove godine. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se