16.4 C
Zvornik
19. јун 2024.

Stevo Savić izabran za predsjednika Područne privredne komore Bijeljina

Član menadžmenta kompanije „Alumina“ iz Zvornika, diplomirani inženjer proizvodnog menadžmenta, Stevo Savić, izabran je za predsjednika Područne privredne komore Bijeljina na jučerašnjoj sjednici Skupštine Područne privredne komore, održanoj u Bijeljini.

Savić je rekao da je zahvaljujući snažnoj podršci kompanije „Alumina“, koju je imao prilikom izbora, uspio da obezbijedi podršku 21 privrednog subjekta sa područja regije koji  su podržali njegove ideje i vizije u radu Područne provredne komore Bijeljina.

On je dodao da mu lično imponuje i da to smatra bitnim što je prvi čovjek koji je izvan Bijeljine izabran za prvog čovjeka Područne privredne komore Bijeljina nakon tri decenije.  

Novoizabrani predsjednik Područne privredne komore Bijeljina ocijenio je danas u Zvorniku da je neophodna što veća i tješnja saradnja sa privrednicima radi podizanja privrednog ambijenta i stavranja povoljnih uslova za život i rad na ovom prostoru.

Savić je naglasio da djelovanje Područne privredne komore Bijeljina već izvjestan period  ima stagnaciju u radu, nije prepoznatljiva i nije vidljiva, pa je to ono što se, prije svega,  mora učiniti i podići njeno djelovanje i rad na nivo koji je neophodan.

„Područje, koje Područna priveredna komora Bijeljina pokriva,  je drugo po veličini u teritorijalnoj organizaciji Privredne komore Republike Srpske, odmah iza Banjaluke, i zaista trebamo učiniti napore da se inicinjative i glas privrednika sa ovog područja  čuje snažnije tamo gdje treba“, naglasio je Savić. 

Ističući da je po spoljno trgovinskom prometu, odnosno  uvozu i izvozu, kao  i nizu drugih parametara koji se prate, Područna privredna komora Bijeljina druga u Republici Srpskoj, Savić je rekao da je i sa tog aspekta  potrebno ukazati na značaj ove institucije, kao i njenog osvježavanja i kvalitetnijeg rada u samoj Područnoj privrednoj komori Bijeljina.  

„U narednom periodu nastojaću da napravim sinergiju sa svim gradonačelnicima i načelnicima gradova i opština koje egzistiraju na području Područne privredne komore da zajednički analiziramo njihove razvojne i  investicione  projekte da pokušamo da uokvirimo u zajedničko djelovanje pema Vladi Republike Srpske i drugim državnim institucijama koje su nam bitne za realizaciju takvih projekata“, rekao je Savić. 

Savić je poručio privrednicima da se potrebno udruživati, sinhronizovano djelovati i  neophodno zajedno djelovati sa resornim ministarstvima, Vladom Republike Srpske i drugim državnim organima koji su zaduženi za kreiranje privrednog ambijenata na ovom prostoru. 

„Privreda Republike Srpske bilježi trend rasta nakon izlaska iz pandemije virusa korona, ali nažalost posljednja dešavanja u Evropi i ukrajinski sukob donijeli su određene poremećeje i u privredi Republike Srpske“, rekao je Savić. 

Prema njegovim riječima, znamo da rast cijena energenata, nedostatak određenih sirovina i repromaterijala pravi određene probleme zbog čega moramo djelovati zajedno i ja ću učiniti  sve da tako bude, da zajednički iznalazimo rješenja kako bi „preživjeli“ ovu sitauciju i kako bi privreda Republike Srpske nastavila da raste uzlaznom linijom. 

Područna privredna komora Bijeljina djeluje na području gradova Bijeljine i Zvornika, distrikta Brčko, te  opština Bratunac, Vlasenica, Lopare, Milići, Osmaci, Pelagićevo, Donji Žabar, Srebrenica, Ugljevik i Šekovići.

Privredni subjekti sa ovog područja ostvarili su u 2021. godini ukupan obim robne razmjene od 1,75 milijardi KM, dok je vrijednost izvoza iznosila 779,73 miliona KM, što je blizu 200 mioliona KM više u poređenju sa izvozom u 2020. godini.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se