12 C
Zvornik
29. марта 2023.

Naplata javnih prihoda već premašila milijardu KM

Poreska uprava Republike Srpske je u prva četiri mjeseca ove godine prikupila ukupno 1,035 milijardi KM, što je za 123,7 miliona ili 14 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, uz rast naplate i kod direktnih poreza, kao i doprinosa i ostalih javnih prihoda.

Direktor Poreske uprave Srpske Gorana Maričić rekao je da ovako značajan rast naplate javnih prihoda u prva četiri mjeseca ove godine pokazuje da je Poreska uprava Srpske i u ovoj godini zadržala pozitivne trendove u naplati.

„Čak i pored toga što je povećan neoporezivi dio plate, te je umanjena i ukinuta naplata određenih taksi, ali i smanjena stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje, čime se Republika Srpska odrekla dijela poreskih prihoda u korist privrede i radnika“, naveo je Maričić.

On je naveo da su direktni porezi u periodu januar-april ove godine naplaćeni u iznosu od 274,2 miliona KM, što je za čak 41 procenat ili 80,1 miliona više nego u istom periodu prethodne godine, saopšteno je iz Poreske uprave.

Najveći rast je ostvaren kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 181,3 miliona KM, što je za 70,4 miliona KM ili čak 63 odsto više nego u prva četiri mjeseca prethodne godine.

Maričić je napomenuo da upravo taj podatak ukazuje na povećanje poslovne aktivnosti i pozitivna kretanja ukupnog poslovnog ambijenta u Republici Srpskoj.

„Ipak, treba podsjetiti i da su u prošloj godini prolongirani rokovi plaćanja ovog poreza do 30. juna ili do kraja godine, u ratama, što je za posljedicu imalo manju naplatu u prva četiri mjeseca prošle godine“, naveo je Maričić.

Osim toga, istakao je on, rast naplate bilježi i porez na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 83,5 miliona KM, što je za 13 odsto više u odnosu na prva četiri mjeseca prethodne godine i dodatno potvrđuje da je u Republici Srpskoj došlo do rasta privrednih aktivnosti, ali i broja zaposlenih.

Kada su u pitanju doprinosi, naplata u prva četiri mjeseca ove godine iznosila je 608,2 miliona KM, što je za 42,4 miliona KM ili sedam odsto više nego u istom periodu 2021. godine, iako je došlo do smanjenja stope doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja sa 12 na 10,2 odsto.

Kod ostalih javnih prihoda, naplata je iznosila 152,7 miliona KM, što je za jedan odsto više u odnosu na prva četiri mjeseca 2021. godine, uz rast naplate prihoda od kazni i naknada za priređivanje igara na sreću, dok je nešto manja naplata zabilježena kod taksi i naknada upravo zbog toga što je došlo do umanjenja ili ukidanja naplate određenih taksi.

Što se tiče samo aprila ove godine, naplata je iznosila 281,1 milion KM, što je za 54 miliona KM više nego u istom mjesecu prošle godine, te je zabilježen rast naplate i kod direktnih poreza i doprinosa, te kod ostalih javnih prihoda.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
973PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se