4.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Šta je sporazumni razvod braka i koje su njegove prednosti?

Poslanica Duška Radovića, koja se čita prilikom sklapanja braka, poručuje mladencima da urede svoj brak sami, lepše i humanije nego što bi to učinio ijedan Zakon. Međutim, ponekad i najplemenitije želje i najlepše namere imaju rok trajanja. Ukoliko niste bili u mogućnosti da uredite brak, ostaje vam opcija da uredite njegov kraj.

Razvod braka spada u najstresnije situacije koje pojedinac može da proživi. Zauzima visoko drugo mesto, tik nakon smrti bliskih osoba, po nivou doživljenog stresa. Međutim, razvod je ponekad neminovnost. Kada stvari pođu po zlu, a iz zajedničkog života nestanu sloga, tolerancija i razumevanje, on je jedina opcija koja preostaje. 

Porodični Zakon Republike Srbije predviđa dva načina okončanja braka, a jedna od te dve opcije je sporazumni razvod. Opšta preporuka koju daje advokat za razvod Novi Sad svim licima koja mu se obrate za savet, jeste da pribegnu sporazumnom okončanju bračne zajednice, u svim situacijama u kojima je to moguće.

Postoje brojni razlozi, o kojima će u daljem tekstu biti reči, zašto je sporazumni razvod braka “bolji” nego razvod po tužbi. Ako razmišljate o razvodu, ovo je tekst za vas. Nastavite sa čitanjem, kako biste mogli da donesete informisanu odluku o budućnosti svog braka.

Šta je sporazumni razvod?

Svako lice ima pravo na raskid bračne zajednice, a sporazumni razvod podrazumeva da su oba bračna druga saglasna o završetku braka. Ukoliko je pristojna komunikacija dovoljna u meri da se postigne dogovor, bračni drugovi će se razvesti sporazumno. 

Sporazum o razvodu se predaje u pisanoj formi i treba da sadrži jasno definisane odluke o svim bitnim pitanjima razvoda. To su sledeći elementi:

  • Odluka o vršenju roditeljskog prava. Roditeljsko pravo može vršiti samostalno jedan roditelj ili može biti zajedničko. Ako jedan roditelj samostalno vrši roditeljsko pravo i dalje je dužan da o svim bitnim pitanjima vezanim za život deteta obaveštava i konsultuje drugog roditelja.
  • Odluka o visini doprinosa za izdržavanje deteta. Izdržavanje, poznatije i kao alimentacija, se određuje na osnovu potreba deteta i visine primanja roditelja. Cilj alimentacije jeste da dete uživa isti stil života kao i roditelj sa kojim ne živi)
  • Odluka o načinu održavanja ličnih odnosa deteta sa drugim roditeljem. Roditelj koji ne živi sa detetom i dalje ima pravo da sa detetom provodi vreme. U sporazumu se definiše učestalost i dužina zajednički provedenog vremena.
  • Odluka o deobi zajedničke imovine. Ako su supružnici tokom trajanja braka stekli zajedničku imovinu, u sporazumu će predložiti način njene podele.

Kako bi interesi oboje bračnih drugova bili maksimalno zaštićeni, preporučuje se da advokat napiše sporazum o razvodu braka. Naravno, supružnici ovaj pravni dokument mogu sačiniti i sami, ali dobra je ideja da konsultuju advokata, kako im se ne bi potkrale greške.

Kada je dokument sačinjen predaje se Sudu, koji može usvojiti ili odbaciti podnešeni predlog, zavisno od nalaza nadležnog Centra za socijalni rad. Prilikom razmatranja predloga Sud najpre posmatra interese deteta i donosi odluke koje su benefitarne po dete, a zatim i po odrasle.

Predlog za sporazumni razvod braka se podnosi nadležnom Sudu – u mestu prebivališta ili boravišta jednog od supružnika ili u mestu gde su supružnici poslednji put imali zajedničku adresu. Nakon razmatranja sporazuma, Sud određuje datum ročišta i šalje poziv strankama. Supružnici se na razvodu mogu pojaviti lično ili mogu dati overena ovlašćenja advokatima koji ih zastupaju. Razvod uglavnom biva realizovan na prvom i jedinom ročištu.

Koje su prednosti sporazumnog razvoda braka?

Kada dođe do neminovnog, pretpostavljamo da ćete želeti da stvari razrešite čim pre. Ako imate partnera koji deli vaš stav, sporazumni razvod će biti brža, jednostavnija i povoljnija opcija nego razvod braka po tužbi.

Evo nekih od prednosti sporazumnog razvoda braka:

  • Sporazumni razvod neće dodatno pokvariti već narušene odnose među supružnicima. Ako ste odlučili da se razvedete opravdano je pretpostaviti da su odnosi između vas i vašeg bračnog druga narušeni. Ukoliko imate zajedničko dete, jasno vam je da ćete morati da održavate pristojnu komunikaciju u najboljem interesu deteta još dugi niz godina. Kako biste mogli da ostvarite saradnju po bitnim pitanjima, poželjno bi bilo da ne rasplamsavate sukobe, već da sporazumnim razvodom mirno stavite tačku na vaš brak.
  • Sporazumni razvod će ostaviti manje emotivnih posledica. Kao što smo spomenuli u uvodu, razvod je izuzetno stresan događaj. Ako odluka o razvodu nije inicijalno obostrana (a retko kad jeste), nego se razvodite usled niza okolnosti na koje niste imali uticaj (na primer preljuba), prirodno je da ste tužni, besni ili očajni. Dugotrajni proces razvoda braka po tužbi će učiniti da ogorčenost traje duže. Sporazumnim razvodom ćete brže okončati neprijatnost i posvetiti se sopstvenoj budućnosti.
  • Sporazumni razvod će biti manje traumatičan po vaše dete. Dete, čak i kada je u najmlađem uzrastu, oseća stres koji proživljavaju roditelji. Izbegavajte da govorite ružno o bivšem partneru, čak i ako smatrate da je zaslužio. Vaše dete će provodite vreme sa drugim roditeljem i nema potrebe da ga posmatra kroz vašu subjektivnu prizmu. Kako biste poštedeli i sebe i dete, sporazumni razvod vam ide u prilog.
  • Sporazumni razvod se završava u relativno kratkom vremenskom roku. Poslednje što želite su česte posete Sudu i još stresa. Dok se sporazumni razvod u većini slučajeva završava na jednom ročištu, razvod braka po tužbi može trajati godinama! Zanimljivo – statistika pokazuje da se supružnici lakše dogovaraju o poveravanju dece, nego o deobi zajedničke imovine stečene tokom trajanja braka.
  • Sporazumni razvod je povoljniji. Ne treba zanemariti ni finansijski aspekt razvoda braka. Prilikom sporazumnog razvoda platićete taksu za podnošenje zahteva i rešenje o presudi, u iznosu od 2.660 rsd. Razvod po tužbi je mnogostruko skuplji – pored taksi platićete advokata po važećoj advokatskoj tarifi, održana i otkazana ročišta. Sporazumni razvod je povoljniji i po vaš novčanik, i po vašu dušu.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan i da ćete, ako razmatrate okončanje braka, doneti staloženu i racionalnu odluku koja će se pozitivno odraziti na vašu budućnost. Srećno!

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se