25.9 C
Zvornik
28. април 2024.

Predstava „JEFIMIJA“, Jelena Mrnjavčević u JU Dom omladine  Zvornik od 19 časova

Danas, u srijedu, 13.4.2022. godine predstava „JEFIMIJA“, Jelena Mrnjavčević u JU Dom omladine  Zvornik, od 19 časova. Ulaz, prema najavi organizatora Gradu Zvornik i pomenute javne ustanove, je 5 KM. Predstava je posvećena jednoj od najinteresantnijih i najupečatljivijih ličnosti srpske istorije, monahinji Jefimiji, tj. despotici Jeleni Mrnjavčević. 

03 1

Jedna od važnijih ličnosti u istoriji srpskog naroda svakako jeste Jelena Mrnjavčević, monahinja Jefimija, a monodrama o njenom životu, po tekstu Zvonimira Kostića, praizvedbu je imala 1986. godine u Beogradu, a u našoj inscenaciji 3. marta 2022. godine.
„Despotici Jeleni, potonjoj monahinji Jefimiji, sudbina kao da je prvo darovala svu zemaljsku sreću i sve blagodeti koje jedno ljudsko biće može da poželi: bila je kći uglednog vlastelina u državi cara Dušana, kesara Vojihne. Pamtila je cara, sjaj njegove vladavine. Udala se za Uglješu Mrnjavčevića, koji se brzo uzdigao (sa bratom Vukašinom) za istinskog vladara u južnim oblastima srpskog carstva.
Despot Jovan Uglješa i despotica Jelena dobili su sina; Ser, prestonicu ove južne srpske države na razvalinama velikog Dušanovog carstva koji Jovan Kantakuzin naziva „velikim i divnim gradom“. Život je mladoj despotici Jeleni morao da izgleda velelepan, bogat, smislen.


Potom je na ovu sirotu ženu sudbina poslala sve nesreće koje mogu da zadese jedno ljudsko biće: svaku novu težu i mučniju od druge. Od mlade vladarke postala je udovica, izbeglica, prognanik: sirota monahinja. Ali ni tu nije bio kraj stradanjima: u Kosovskoj bici 1389. godine nestalo je i njenog zaštitnika, kneza Lazara.“ Riznica Srpska- književnost
Jelena Mrnjavčević- kćerka, djevojka, supruga, vladarka, majka, a potom monahinja Jefimija priča svoju emotivnu životnu priču kroz koju se prepliću burni istorijski događaji.
NJena priča, poruka i pouka, ono što je ona činila i učinila za opstanak i pokoljenja srpskog naroda važno je pamtiti, potrebno iznova oživljavati i prenositi generacijama sadašnjim.

01 1

JEFIMIJA
Tekst: Zvonimir Kostić
Reditelj: Željko Milošević
Dramaturg: Aleksandar Vasiljević
Igra: Tijana Jovanović
Kostimograf: Milica Jeremić Telebak
Scenografija: Milica Jeremić Telebak & Željko Milošević
Scenografski saradnik: Dragan Milićević
Video: Miroslav Pudarić
Montaža zvuka: Zoran Begenišić
Lektor: Olgica Cice
Sufler: Milica Salata
Saradnik: Protojerej stavrofor Dražen Tupanjanin
Dizajner printanog materijala i fotograf: Jovan Vidaković
Tehnički saradnik: Stevo Bojanić (JU KC)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se