25.9 C
Zvornik
29. април 2024.

Оbilježeno 30 godina od formiranja Centralnog odreda Specijalne brigade u Zvorniku

U Zvorniku je danas obilježeno 30 godina od formiranja Centralnog odreda Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

Tim povodom mjesno sveštenstvo služilo je parastos, a vijence su na spomen-ploču poginulih policajaca položile porodice stradalih, predstavnici ovog odreda, grada Zvornika, Policijske uprave i organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik Udruženja pripadnika Centralnog odreda Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske Željko Janković rekao je novinarima da je ovaj odred nastao 4. aprila 1992. godine kada je oslobodio školu MUP-a BiH na Vracama u Sarajevu.

„Tada su nam poginula dva specijalca Mile Lizdek i Milorad Pupić, čija su imena i fotografije, sa još 10 poginulih specijalaca, uklesane na spome-ploči u Zvorniku“, rekao je Janković.

On je naveo da su pripadnici Odreda, čije je sjedište bilo u Zvorniku, nakon oslobađanja škole na Vracama, nastavili odbranu srpskog dijela Sarajeva zaokruživanjem te teritorije.

Prema njegovim riječima, odred je nastao nakon što se specijalna jedinica MUP-a BiH podijelila, Srbi izašli iz tog ministarstva i rekli „ne“ tadašnjoj BiH, te 4. aprila 1992. godine krenuli u formiranje Specijalne jedinice i MUP-a Republike Srpske.

„Specijalna jedinica MUP-a Republike Srpske bila je prva oružana formacija tih dana, jer je Vojska Republike Srpske formirana nešto kasnije“, rekao je Janković i dodao da je Specijalna jedinica prva pružala otpor i sa srpskim narodom rekla „ne“ Alijinoj BiH u kojoj su Srbi bili zapostavljeni.

Zamjenik komandanta Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske Miroslav Marić rekao je da o važnosti Centralnog odreda najbolje govori Dan MUP-a i Dan Specijalne brigade policije.

„Pripadnici Specijalnog odreda jesu temelj i MUP-a Republike Srpske i Specijalne brigade policije i jedina oružana formacija koja je junaštvom štitila kompletno stanovništvo na koju je narod istinski mogao da računa“, rekao je Marić.

On kaže da se sa ponosom sjeća tih vremena i da svi sa ponosom ističu da se 4. aprila slavi Dan MUP-a Republike Srpske.

„Važno je shvatiti da je Republika Srpska uslov svih uslova za opstanak našeg naroda. Republiku Srpsku imamo, čuvaćemo je i neka nam živi vječno“, istakao je Marić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se