19.3 C
Zvornik
05. мај 2024.

Formiran organizacioni odbor za obilježavanje 30 godina od stradanja Srba Podrinja i Birča

Na sastanku predstavnika opština Bratunac, Vlasenica, Milići, Osmaci, Šekovići i grada Zvornika formiran je organizacioni odbor za obilježavanje 30 godina od srpskog stradanja na području Birča i Podrinja.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević rekao je, nakon sastanka kojem je prisustvovao i NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, da će centralna manifestacija obilježavanja sjećanja na stradanje Srba iz Birča i Podrinja biti održana 2. jula u Bratuncu.

On je istakao da se stradanje srpskog naroda u Birču i Podrinju mora pamtiti i prenositi generacijama koje dolaze, a srpske žrtve u odbrambeno-otadžbinskom ratu nikada ne smiju biti zaboravljene.

„S obzirom na to da za njihovo stradanje još niko nije odgovarao, naša je dužnost i obaveza da stalno podsjećamo na stradanje našeg naroda. Zbog toga smo odlučili da 30 godina od stradanja Srba Birča i Podrinja obilježimo da bismo pokazali da žrtve nikada ne mogu i neće biti zaboravljene“, rekao je Kraljević novinarima.

On je istakao da je najstrašnije to što su najveći pokolji nad srpskim civilima izvršeni na velike pravoslavne praznike – Božić, Đurđevdan, Vidovdan i Petrovdan.

Sastanku sa mitropolitom Hrizostomom, koji je održan u crkvenoj sali u Vlasenici, prisustvovali su načelnici Vlasenice, Milića, Osmaka i Bratunca, predstavnici Zvornika i Šekovića, kao i sveštenstvo iz ovih opština.

Na širem području srednjeg Podrinja i Birča tokom proteklog rata stradalo je oko 3.500 Srba, dok je bez pokretne i nepokretne imovine ostalo 5.400 porodica.

Samo na području srednjeg Podrinja ubijeno je 3.267 Srba, među kojima je i 69
civila izmasakrirano, a 22 zarobljena, pa usmrćena na Petrovdan 1992. godine u bratunačkim i srebreničkim selima.

Osim napada na Petrovdan 1992. godine, koji su izvele muslimanske snage, pod komandom Nasera Orića, na pravoslavni Božić, 7. januara 1993. godine napadnuto je selo Kravica kod Bratunca u kojem je ubijeno 54 Srba, među kojima je žene, djeca i starci, a ranjeno je 80.

U zoru 16. januara 1993. godine muslimanske snage su, ponovo pod komandom Orića, napale Skelane i tom prilikom ubile 57 Srba, ranile 165, a zarobile 30, koji su odvedeni u logor u Srebrenicu.

Sva srpska sela oko Skelana, više od 20, muslimani su tokom rata razorili i popalili, kao i četiri pravoslavne crkve. Srpska sela na području Vlasenice, Milića, Zvornika i Kalesije, takođe, su bila kontuinirano izložena napadima i zločinima.

Naselje Kamenica u opštini Zvornik pretrpjelo je više napada tokom 1992. i

  1. godine. U jednom od tih napada na Glođanskom brdu zarobljena su 52 borca Vojske Republike Srpske.

Prilikom oslobođenja Kamenice u februaru 1993. godine pronađene su masovne grobnice sa tijelima zarobljenih vojnika na kojima su uočeni tragovi mučenja, dok su na mjestima stradanja pronađeni lanci, ekseri i ostala sredstva korištena za mučenje i zlostavljanje zarobljenika.

Za zločine nad Srbima Haški tribunal je 2006. godine osudio Nasera Orića na dvije godine zatvora da bi u žalbenom postupku prvostepena presuda bila preinačena, a Orić oslobođen.

Orić je oslobođen optužbi i pred Sudom BiH, tako da za zločine nad srpskim narodom Podrinja još niko nije osuđen.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se