1.4 C
Zvornik
30. јануара 2023.

Više od 60 odsto neplaniranih trudnoća završi pobačajem

Gotovo polovina svih trudnoća od ukupno 121 milion godišnje širom svijeta je nenamjeravana, a više od 60 odsto ih završi pobačajem, navodi se u izvještaju „Stanje svjetske populacije 2022“ koji je danas objavila Agencija UN za seksualno i reproduktivno zdravlje /UNFPA/.

U izvještaju pod nazivom „Vidjeti neviđeno: Neophodnost djelovanja u zanemarenoj krizi nenamjeravanih trudnoća“ navodi se da za žene i djevojke koje nenamjeravano zatrudne reproduktivni izbor „roditi ili ne“, koji u najvećoj mjeri mijenja njihov život, uopšte ne postoji.

Prema procjenama 45 odsto svih pobačaja je nesigurno, uzrokuje smrt majki od pet do 13 odsto, što u velikoj mjeri utiče na sposobnost svijeta da ostvari ciljeve održivog razvoja.

Očekuje se da će rat u Ukrajini i drugi sukobi i krize širom svijeta podstaći rast broja nenamjeravanih trudnoća s obzirom na to da je pristup kontracepciji prekinut, a da je seksualno nasilje u porastu, navodi se u izvještaju.

„Ovaj izvještaj je poziv na buđenje. Zapanjujući broj nenamjeravanih trudnoća predstavlja globalni propust u očuvanju osnovnih ljudskih prava žena i djevojaka“, izjavila je izvršni direktor UNFPA Natalija Kanem.

Globalno, prema procjenama, 257 miliona žena koje žele izbjeći trudnoću ne koristi savremene metode kontracepcije, a tamo gdje postoje podaci, gotovo četvrtina svih žena nije u mogućnosti reći „ne“ polnom odnosu.

Nenamjeravana trudnoća nije obavezno lični propust i njen uzrok može biti nedostatak autonomije koju društvo dozvoljava ili vrijednost koja se daje ženinom životu, ističe se u izvještaju.

Žene često gube pristup kontracepciji, dok se seksualno nasilje povećava, pri čemu neke studije pokazuju da će se više od 20 odsto žena i djevojaka koje su izbjeglice suočiti sa seksualnim nasiljem.

„Nakon izbijanja krize, usluge seksualnog i reproduktivnog zdravlja i zaštite spašavaju život, štite žene i djevojke od štete i sprečavaju nenamjeravane trudnoće. One su jednako važne kao i hrana, voda i sklonište“, naglašava Kanemova.

Izvještaj pokazuje da se najosnovnija prava žena i djevojaka olako stavljaju u drugi plan u vrijeme mira i usred rata. On poziva donosioce odluka i zdravstvene sisteme da daju prioritet sprečavanju nenamjeravanih trudnoća kroz unapređenje dostupnosti, prihvatljivosti, kvaliteta i raznovrsnosti kontracepcije i da u velikoj mjeri prošire usluge kvalitetne zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja i pružanje informacija.

NJime se apeluje na kreatore politika, lidere zajednica i sva lica da osnaže žene i djevojke da donose afirmativne odluke o seksu, kontracepciji i majčinstvu i podstiču društva da uvide punu vrijednost žena i djevojaka. Ako to urade, žene i djevojke će biti u stanju da daju puni doprinos društvu i imaće instrumente, informacije i moć da same za sebe donesu temeljnu odluku – da li će imati djecu ili ne, navodi se u izvještaju UNFPA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se