15.4 C
Zvornik
04. мај 2024.

Večeras moguća nova runda pregovora Ukrajine i Rusije; Sputnjik i RT zabranjeni u EU

15.53 – Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba tvrdi da se više od hiljadu plaćenika iz 16 zemalja uputilo u Ukrajinu.
 
– Iz 16 zemalja idu dobrovoljci , ukupno ih ima preko hiljadu a prijave i dalje stižu – rekao je Kuleba novinarima.

15.49 – Šef komisije za bezbjednost i borbu protiv korupcije ruske Dume, Vasilij Peskarev rekao je da se će ta instutucija raspravljati o predloženom amandmanu na Krivični zakon kojim se za širenje lažnih vijesti i dezinformacija o akcijama ruske vojske predviđa kazna od 15 godina zatvora.

15.39 – Ruska delegacija pregovarača uputila se na mjesto sastanka sa ukrajinskom delegacijom, saopštila je bjeloruska agencija „Belta“, prenosi Sputnjik.

15.36 – Ministarstvo odbrane Bjelorusije saopštilo je da se u zemlji ne sprovodi mobilizacija. Ističe se da su „sve obuke planirane i da su blagovremeno odobrene posebnim zakonskim aktima“.
 
– Obaviještenja koja stižu građanima Bjelorusije iz vojnih komesarijata na mjesta prebivališta tiču se učešća u planiranim događajima i ni na koji način nisu povezana sa specijalnom operacijom u Donbasu – navodi se u saopštenju.

15.27 – Odluka Berlina o obustavi sertifikacije gasovoda „Sjeverni tok 2“ je primjer zloupotrebe komercijalnog projekta u političke svrhe, i to je slučaj bez presedana, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

14.35 – Evropska unija je zabranila isporuke i snabdijevanje Rusije novčanicama evra, kao i ulaganja u projekte finansirane zajedno sa Ruskim fondom za direktna ulaganja, objavljeno je u Službenom listu EU.

– Zabranjeno je ulagati, učestvovati ili na drugi način doprinositi projektima koje sufinansira Ruski fond za direktna ulaganja – piše u zvaničnom glasilu Brisela.

14.27 – Italijanska Vlada uvodi vanredno stanje zbog rusko-ukrajinskog sukoba

Vanredno stanje vezano za rusko-ukrajinski sukob, određuje pomoć Ukrajini i prati situaciju u vezi sa snabdijevanjem gasom kao i procedure vezane za NATO alijansu.

Vanredno stanje omogućava donošenje novih mjera koje prije svega podrazumijevaju slanje pomoći Ukrajini kao i osnaženje snaga NATO u tom dijelu svijeta.

Dekretom Vlade, odlučeno je da će Italija poslati naoružanje i novac potreban za naoružanje Ukrajini.

14.12 – Portparol Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike DNR Eduard Basurin izjavio je da ne ulaze u Marijupolj, ali da ukrajinska vojska sada blokira izlazak stanovnika humanitarnim koridorima iz grada.

13.39 – Britanski premijer Boris Džonson i ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski saglasili su se da je neophodno širiti listu sankcija koje bi trebalo da izvrše maksimalan pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina u narednim danima, izjavio je danas portparol Dauning strita.

– Premijer je rekao predsjedniku Zelenskom da Velika Britanija danas okuplja članove Generalne skupštine UN kako bi obezbijedila najsnažniju moguću osudu Rusije na popodnevnom sastanku UN u Njujorku – dodao je portparol, prenosi agencija Rojters.

13.05 – Evropska unija zabranila je emitovanje i distribuciju sadržaja Sputnjika i RT-a u EU.

12.55 – Rusija je bila spremna na sankcije koje su joj uvedene, ali je iznenađena što su kaznene mjere pogodile sportiste i novinare, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za TV kanal Al džazira.

– Bili smo spremni za sankcije, ali nismo očekivali da će one obuhvatiti sportiste, intelektualce, glumce i novinare – rekao je Lavrov.

12.53 – Druga runda pregovora s Rusijom biće održana večeras. Sastav delegacije je isti kao i na prethodnom sastanku, rekao je predstavnik kancelarije predsjednika Ukrajine Aleksej Arestovič.

12.46 – Kina se neće pridružiti Americi i evropskim državama u uvođenju finansijskih sankcija Rusiji, saopšteno je danas iz kineske Regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje.

12.36 – Rusija je spremna za drugi krug pregovora sa Ukrajinom, ali Kijev odgađa proces pod komandom Vašingtona, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Spremni smo za drugi krug razgovora, ali ukrajinska strana odgađa /proces/ pod komandom Amerikanaca – rekao je Lavrov za Al džaziru“.

12.31 – U Mađarsku stiglo više od 100.000 izbjeglica iz Ukrajine, saopštila je Vlada Mađarske.

12.30 – Berlin: Rusija ispunjava energetske ugovore

Njemačko Ministarstvo privrede nema nikakvu informaciju o tome da Rusija ne ispunjava svoje ugovorne obaveze za snabdijevanje energentima, rekao je portparol resora Robert Severin.

12.29 – Ulazak Ukrajine u Evropsku uniju bi bio politički čin, ali to se ne može učiniti preko noći, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

– Na Savjetu država članica EU je da odluči. To bi bio politički čin, jer je prijem u EU proces koji je oduvijek bio dug i težak. Treba dati jasan signal da Evropa prihvata Ukrajinu kao dio evropske porodice. Formalni prijem nije moguć preko noći, ali se moraju davati političke poruke, a to mora da uradi Savjet Evrope – rekao je Borelj.

12.11 – Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je da je Kijev spreman za pregovore sa Rusijom, ali da nije spreman da ispuni ruske „ultimatume“.

– Sada smo spremni za pregovore i diplomatiju, ali nismo spremni da prihvatimo bilo kakve ruske ultimatume… Za sada se ne zna kada će biti sljedeći pregovori – rekao je Kuleba.

12.00 – Ukupno 5.309 ljudi registrovano je na ulasku u Njemačku iz Ukrajine, saopštila je njemačka Vlada.

11.33 – Njemačka, NATO i druge zemlje ne planiraju da se vojno miješaju u događaje u Ukrajini, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc.

11.11 – Rusija neće dozvoliti Ukrajini da pribavi nuklearno oružje, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je rekao da ako dođe do trećeg svjetskog rata, to bi uključivalo nuklearno oružje što će biti destruktivno, prenijela je novinska agencija RIA Novosti.

Lavrov je istakao da bi se Rusija suočila sa „realnom opasnošću“ ako Kijev pribavi nuklearno oružje.

11.09 – Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da ruska vojska ima najvažniji zadatak da civili i građanski objekti ostanu izvan vojne akcije u Ukraniji, te da završi rat koji su drugi poveli protiv Rusije prije osam godina.

11.02 – Kremlj je danas saopštio da su ruski zvaničnici spremni za drugi krug razgovora sa Ukrajinom, ali nije jasno da li će se pojaviti ukrajinski zvaničnici.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da postoje kontradiktorne informacije u vezi sa razgovorima.

10.53 – Evropske diplomate odobrile su nove sankcije Bjelorusiji zbog njene prateće uloge u invaziji Rusije na Ukrajinu, rekao je visoki diplomata EU.

Drugi zvaničnik je ranije ove nedjelje objasnio da je cilj novih sankcija Minsku zaustavljanje izvoza bjeloruske robe u EU.

Sankcije bi, navodi Rojters, pogodile i oligarhe, centralnu banku i isključile bi bjeloruske banke iz SWIFT bankarskog sistema.

10.25 – Evropska unija nije u ratu sa Rusijom, ali podržava Ukrajinu u trenutnoj situaciji, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj za špansku radio stanicu Kadena SER.

– Sankcije su neophodne, ali sankcije same po sebi nisu politika, one su reakcija na okolnosti, potrebna su nam rješenja problema koji se pojavio, a ta rješenja treba da budu povezana sa diplomatijom – rekao je Borelj.

On je dodao da EU nije u ratu sa Rusijom, ali je „na strani napadnutih“, dodajući da je krajnje neodgovorno govoriti o nuklearnom ratu.

10.13 – FIVB suspendovao Rusiju i Bjelorusiju

10.10 – Bjelorusija je saopštila da je pojačala mjere bezbjednosti na svojim zapadnim i južnim granicama u okolnostima ruske specijalne operacije u susjednoj Ukrajini.

10.07 – Španija će isporučiti Ukrajini ofanzivno oružje, saopštio je premijer Pedro Sančez.

09.50 – Evropska komisija predlaže da se izbjeglicama iz Ukrajine obezbijedi boravišna dozvola u zemljama EU, pristup obrazovanju i tržištu rada.

09.45 – Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da je zatvorena plovidba u sjeverozapadnoj oblasti Crnog mora.

09.34 – Pregovori Kijeva i Moskve najvjerovatnije se nastavljaju večeras

Pregovori ruske i ukrajinske delegacije će biti održani, vjerovatno večeras, rekao je za RIA Novosti izvor u diplomatskim krugovima.

Prema njegovim riječima, pregovori nisu otkazani, samo je termin njihovog održavanja pomjeren za kasnije.

– Oni mogu biti održani večeras ili kasnije – rekao je izvor.

09.30 – Ministar ekonomije Njemačke Robert Habek izjavio je da počinje „nova renesansa“ u odnosima Evropske unije i SAD.

– Postoji shvatanje da je Njemačka jak partner. Transatlantsko partnerstvo proživljava nešto poput nove renesanse – izjavio je Habek.

09.21 – Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski tvrdi da je skoro 6.000 pripadnika ruskih snaga ubijeno u prvih šest dana, kako je rekao, napada Rusije na Ukrajinu i da navodi da Kremlj neće moći da zauzme njegovu zemlju bombama i vazdušnim udarima.

09.08 – Zgrade bolnice i škole oštećene su tokom granatiranja kijevskih snaga u naselju Kujbiševski u Donjecku, izjavio je danas gradonačelnik Aleksej Kulemzin.

09.06 – Pogranični komitet Bjelorusije: Pojačana granična bezbjednost na zapadu i jugu zemlje

Pogranični komitet Bjelorusije saopštio je da je, s obzirom na zaoštravanje vojno-političke situacije u regionu, pojačana granična bezbjednost na zapadu i jugu zemlje.

08.58 – Kina pozdravlja pregovore Rusije i Ukrajine i nastaviće da igra konstruktivnu ulogu u rješavanju ukrajinske krize, izjavio je portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Vang Venbin.

08.50 – Situacija na kontakt liniji ostaje kritična, ukrajinske trupe spremne su da se pokrivaju građanima Ukrajine kao živim štitom, kao i da zauzmu društveno značajnu infrastrukturu, saopštila je Narodna milicija LNR.

08.39 – Generalni konzulat Ukrajine u Sankt Peterburgu prestao sa radom.

08.36 – Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da su ukrajinske trupe 1. marta pokušale da zauzmu položaje DNR u oblasti naselja Besarabka, ali su pretrpjele gubitke i povukle se, prenosi Sputnjik.

08.22 – Kanada je zatvorila luke za brodove u ruskom vlasništvu, poručujući i da će ispitati imovinu svih ruskih oligarha u zemlji, prenosi agencija Rojters.

08.20 – Danijel Simić izvještava za RTRS o situaciji u Donjecku

08.16 – Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je da su u Ukrajinu stigli novi turski dronovi.

08.12 – Sberbanka je zbog trenutne situacije odlučila da napusti evropsko tržište, saopštila je banka.

08.05 – Ruske jedinice Oružanih snaga preuzele su punu kontrolu nad regionalnim centrom Herson, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U cilju suzbijanja informacionih napada na Rusiju visokopreciznim oružjem pogođeni su tehnološki objekti Službe bezbjednosti Ukrajine i 72. glavni centar psiholoških operacija u Kijevu, onesposobljena je oprema za emitovanje TV tornja. U napadu nisu uništeni stambeni objekti, rekao je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

07.50 – U Generalnoj skupštini UN za danas je zakazano glasanje o tome da li će biti osuđena vojna operacija Rusije u Ukrajini i upućen zahtjev Moskvi da odmah povuče svoje snage.

Rezolucija nije obavezujuća, ali ako bude usvojena služiće da se kritikuje Rusija.

07.25 – Američka kompanija Ford odlučila je da obustavi poslovanje u Rusiji zbog ruskog napada na Ukrajinu, saopštilo je rukovodstvo kompanije.

07.20 – Američki predsjednik Džo Bajden rekao je u obraćanju naciji da će ruski predsjednik Vladimir Putin platiti cijenu „na duge staze“ čak i ako ostvari uspjehe na bojnom polju u Ukrajini, poručujući da će „sloboda uvijek pobijediti tiraniju“.

07.07 – Ankara ne planira da uvodi sankcije Moskvi da bi kanal komunikacije sa Rusijom ostao otvoren, rekao je savjetnik turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

07.06 – Zabrana letova ruskih aviona kroz američki vazdušni prostor stupiće na snagu do kraja današnjeg dana, saopšteno je iz američkog Ministarstva saobraćaja.

07.05 – Velika Britanija uvodi sankcije Bjelorusiji zbog uloge te zemlje u napadu Rusije na Ukrajinu, saopštila je sinoć britanska vlada.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se