18.1 C
Zvornik
09. мај 2024.

Savić: Poboljšati materijalni položaj boraca

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Aleksandar Savić na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o stanju u oblasti boračko-invalidske zaštite istakao je potrebu poboljšanja materijalnog položaja boračkih kategorija i upoznao poslanike o zaključcima Predsjedništva BORS-a u vezi sa ovim pitanjem.

– Predsjedništvo BORS-a predlaže dopune Zakona o pravima boraca, ratnih vojnih invalida i porodoca poginulih boraca, zajedničko potisivanje memoranduma o saradnji Vlade Republike Srpske i BORS-a – istakao je Savić, obraćajući se u svojstvu gosta na posebnoj sjednici parlamenta.

On je rekao da zaključci Predsjedništva BORS-a obuhvataju zalaganje za zapošljavanje oko 1.030 djece pognulih boraca, kao i naknadu za borački dodatak u iznosu od pet KM za svaki mjesec proveden u zoni borbenih dejstava.

– Invalidnine za porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida trebale bi da budu 80 odsto od osnovice, ako je, prema najnovijim pokazateljima, osnovica za obračun 635 KM – istakao je Savić.

On je predložio da boračke kategorije bez zaposlenja sa navršenih 60 do 65 godina imaju pravo na minimalnu penziju po kriterijumima javnog poziva, a što se odnosi i na borce starije od 65 godina bez ikakvog primanja.

– Borcima koji se nalaze u procesima suđenja pred Sudom BiH i Republike Srpske za navodne ratne zločine treba omogućiti naknadu troškova u toku sudskog postupka do donošenja pravosnažne presude – naveo je Savić.

On je rekao da se BORS zalaže za nastavak stambenog zbrinjavanja ratnih vojnih invalida od četvrte do desete kategorije, kao i boraca otadžbinskog rata koji nisu stambeno zbrinuti, te da prioritet u zapošljavanju imaju demobilisani borci i djeca poginulih bioraca VRS“, zaključio je Savić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se