Dodik tražio da BiH zauzme stav o Ukrajini, Komšić i Džaferović odbili

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napustio je današnju sjednicu Predsjedništva, nakon što su druga dva člana odbila njegov zahtjev da u dnevni red bude uvrštena tačka u vezi sa ukrajinskom krizom.

Dodik se po izlasku iz zgrade Predsjedništva obratio novinarima, rekavši da je zatražio da BiH zauzme stav o pitanju Ukrajine, ali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović bili protiv toga.

On je istakao da je protiv svih predloženih tačaka dnevnog reda, te najavio i moguće pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa ako druga dva člna Predsjedništva zloupotrijebe njegovo odsustvo.

Dodik je podsjetio da je Predsjedništvo BiH zaduženo za spoljnu politiku, te da o situaciji u Ukrajini jedino Predsjedništvo može zauzeti određene stavove.

– To nije ministarstvo, a pogotovo nisu ambasadori, to je podvala koju pokušavaju muslimani ovdje u Sarajevu da podvale. Radi se o ciničnom pokušaju da se obezvrijede, ponize stavovi i čitav srpski narod. Dakle, apsolutno smiješno izgleda pozivanje na jednu izjavu iz 2014. godine, odnosno saopštenje koje nije ni odluka Predsjedništva, koje kaže da se poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, te se zloupotrebljava do mjere da se poziva na tu odluku u današnjoj situaciji – rekao je on.

Back to top button