10.9 C
Zvornik
21. фебруар 2024.

U Holandiji otkrivena nova, visokozarazna varijanta HIV-a

Oksfordski naučnici objavili su otkriće visoko virulentne varijante HIV-a koja se skrivala decenijama u Holandiji i koja izaziva brže propadanje imunosnog sistema.

Njihova analiza, objavljena u četvrtak u časopisu “Science”, pokazala je da su pacijenti zaraženi “VB varijantom” imali u krvi 3,5 do 5,5 puta viši nivo virusa od osoba zaraženih drugim varijantama, kao i brzo propadanje imunosnog sistema.

No, smatraju da nema razloga za zabrinutost zbog toga što danas postoje djelotvorni moderni lijekovi.

Studija je pokazala da su, nakon početka liječenja, osobe s varijantom VB imale sličan oporavak imunog sistema i preživljavanje kao osobe s drugim varijantama HIV-a. “Nema razloga za uzbunu zbog ove nove varijante virusa”, rekao je epidemiolog iz Oxforda Chris Wymant, vođa studije, za AFP.

Varijanta se vjerojatno pojavila krajem 1980-ih i početkom 1990-ih u Holandiji, prema naučnicima, ali se počela povlačiti oko 2010.

Budući da moderno liječenje djeluje na tu varijantu naučnici smatraju da široko rasprostranjeno liječenje HIV-a u Holandiji nije doprinijelo evoluciji virusa.

Ističu da su rana detekcija zaraze i liječenje presudni. “Naši nalazi naglašavaju važnost preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da pojedinci izloženi riziku zaraze HIV-om imaju pristup redovnom testiranju kako bi se omogućila rana dijagnoza, nakon čega odmah slijedi liječenje”, rekao je koautor studije Christophe Fraser s Oxforda.

Istraživanje je takođe potvrdilo teoriju da virusi mogu evoluirati kako bi postali virulentniji, što je raširena hipoteza za koju nije pronađeno mnogo potvrde u stvarnom svijetu. Delta varijanta novog koronavirusa bila je jedan takav nedavni primjer.

Otkriće varijante HIV-a bi stoga trebalo biti upozorenje da nikada ne bismo smjeli biti previše samouvjereni u vezi s tvrdnjom da će virusi evoluirati samo da bi postali blaži“, rekao je Wymant AFP-u. Tim je ukupno pronašao 109 osoba zaraženih varijantom VB, od kojih samo četiri žive izvan Holandije, ali još uvijek u zapadnoj Europi.

500 mutacija

Virus HIV-a stalno se razvija, toliko da svaka zaražena osoba ima malo drugačiju verziju. VB varijanta ima preko 500 mutacija. “Pronalaženje nove varijante je normalno, ali pronalaženje nove varijante s neuobičajenim svojstvima nije – posebno one s povećanom virulentnošću”, objasnio je Wyman.

Naučni tim prvo je identifikovao varijantu VB u 17 HIV pozitivnih pojedinaca analizirajući podatke iz projekta BEEHIVE, inicijative za prikupljanje podataka i analizu u Evropi i Ugandi. Budući da je 15 od 17 iz Holandije, proučili su podatke 6700 HIV pozitivnih Holanđana, identifikujući još 92 s tom varijantom.

Prvo pojavljivanje varijante VB pronađeno je kod osobe kojoj je zaraza dijagnostikovana 1992., a imala je ranu verziju varijante, dok je najstarije otkriće kod osobe zaražene 2014.

Drugi naučnici otada su pronašli nove osobe s tom varijantom kod kojih je zaraza dijagnostikovana nakon 2014.

Ljekari obično mjere pogoršanje imunosnog sistema, izazvano zarazom HIV-om, praćenjem pada CD4 T-stanica, koje su meta virusa HIV-a i ključne su za zaštitu od zaraze.

Kod pacijenata inficiranih varijantom VB smanjenje broja CD4 dogodilo se “dvaput brže u poređenju s drugim varijantama, što ih je izložilo riziku razvoja simproma AIDS-a mnogo brže“, rekli su naučnici. Osim povećanog uticaja na imunosni sistem, tim je takođe utvrdio da je varijanta VB zaraznija. Do tog su zaključka došli nakon poređenja različitih verzija varijante VB dobijenih od zaraženih pacijenata.

Činjenica da su te verzije bile toliko slične sugeriše da je virus brzo prešao s jedne osobe na drugu – prije nego što je mogao nakupiti mnogo mutacija.

‘Presudno’ je rano dijagnostikovati i liječiti

“Budući da varijanta VB prouzrokuje brži pad snage imunog sistema, tim je važnije što prije dijagnostikovati i započeti liječenje”, navodi se u saopštenju naučnog tima. “To smanjuje vrijeme koje HIV ima na raspolaganju da ošteti imuni sistem i ugrozi njihovo zdravlje”, dodao je Fraser.

Fraser je glavni istraživač projekta BEEHIVE, koji je pokrenut 2014. kako bi prikupio podatke o tome kako mutacije HIV virusa utiču na težinu bolesti.

Prethodno se smatralo da se te razlike uglavnom odnose na snagu imunog sistema pacijenata. Naučnici su rekli da ne mogu identifikovati koja je genetska mutacija u VB varijanti uzrokovala njenu virulenciju, ali se nadaju da će buduće studije to moći.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se