14.3 C
Zvornik
07. јуна 2023.

Skupština vraća nadležnosti iz oblasti pravosuđa i raspolaganja imovinom

BANJALUKA – Narodna skupština RS će na ovom zasjedanju raspravljati i o Nacrtu zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS, kao i o državnoj imovini na teritoriji RS, ali po hitnom postupku.

To znači da će se o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS raspravljati u redovnoj proceduri, odnosno za usvajanje ovog zakona biće potrebno više mjeseci, dok bi se o državnoj imovini, o kojoj će se raspravljati kroz Zakon o nepokretnoj imovini potrebnoj za funkcionisanje državnih institucija, poslanici mogli izjasniti u relativno skorom periodu, odnosno najkasnije do kraja ove redovne sjednice.

Podsjećanja radi, međunarodna zajednica osudila je namjeru vlasti RS da prenese nadležnosti iz oblasti pravosuđa s državnog na nivo Republike Srpske.

Poslanici će danas kao prvu tačku dnevnog reda imati Aktuelni čas, a nakon toga i Prijedlog zakona o tržištu hartija od vrijednosti po hitnom postupku.

Jelena Trivić, poslanica PDP-a, pitala je Antona Kasipovića, ministra pravde RS, zašto Vlada RS ne poštuje zaključke NS RS sa sjednice održane 10. decembra o tome da Vlada, a ne poslanici skupštini podnesu zakon o visokom sudkom i tužilačkom savjetu RS, te zašto Vlada RS nije ispoštovala zaključak da povuče saglasnost na prenijete nadležnosti sa nivoa RS na nivo BiH.

Kasipović je rekao da je Vlada od donošenja zaključaka do danas pokušavala voditi dijalog po ovoj temi, ali da ni na nivou fBiH ni na nivou BiH nije bilo želje da se o tome da razgovara. Što se tiče predlagača, Kasipović je rekao da je njegovo Ministarstvo radilo na nacrtu zakona, te da su poslanici odlučili da oni budu ti koji će formalno podnijeti ovaj tekst, a da je Vlada dala svoje mišljenje.

Trivićeva je rekla da ovaj zakon nikad neće stupiti na snagu, i da se nikad neće primijenjivati u praksi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
967PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se